Kompletní specifikace
Black Bull turbo kvasnice 14-18% pro ovocný i cukerný kvas
Black Bull Turbo kvasnice jsou teplotně tolerantní kvasnice, vhodné pro kvasy na ovocné i cukrové bázi. Při přidání 6 kg cukru budou kvasit na 15% alkoholu a při přidání 8 kg cukru na 18% alkoholu v celkovém objemu 25 litrů.
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu:
Rozpusťte 6-8 kg cukru v 6 litrech horké nebo vřící vody. Směs míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Cukrovou směs nalijte do kvasné nádoby a doplňte vodou do objemu 25 litrů. Vše řádně zamíchejte, aby byla směs stejnorodá v celém objemu a ujistěte se, že je její teplota nižší než 39 °C. Poté přidejte balení kvasnic Black Bull a vše míchejte, dokud se kvasnice nerozpustí.
Směs nechejte kvasit při okolní teplotě 20-28 °C po dobu 3-5 dní (nebo 7-10 dní při přidání 8 kg cukru). Ukončení kvašení nastává, když kvas přestane pracovat (bublat).
Použití do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a řádně promíchejte.
UPOZORNĚNÍ: Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: aktivní sušené kvasnice, výživné látky pro droždí, vitamíny a stopové minerály
Obsah balení: 87 gramů
Země původu: Švédsko
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.