Zpracování cookies

Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

       

 

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu

 


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Jak nejlépe připravit soudky

Jak nejlépe připravit dřevěné sudy a soudky

V první řadě je důležité dřevěný sud nebo soudek pořádně vypláchnout. Celý soudek naplňte studenou vodou (maximálně vlažnou vodou), zatřepejte se soudkem a nechte vodu vytéct. Takto soudek vypláchněte alespoň třikrát, ať ze soudku vyplavíte všechny dřevité nečistoty. Po vyčištění, soudek znovu naplňte studenou vodou a nechte stát po dobu 3 až 5 dnů. Dřevo se díky tomu roztáhne a soudek bude lépe těsnit. Po pěti dnech postavte soudek na podstavec a nechte naplněný vodou stát ještě aspoň 4 až 7 dní. Jakmile přestane voda ze soudku prosakovat, vodu vylijte a znovu propláchněte. Takto ošetřený sud je připravený pro naplnění lihovinou nebo vínem. Soudky jsou vyráběny ručně, takže každý soudek je originál, proto se může časový úsek prosakování u každého soudku lišit u menších soudků může prosakování trvat pouze pár hodin, zato u velkých sudů může tento proces roztahování dřeva trvat i týdny.

Naplnění soudků pálenkou (destilátem)

Při plnění soudku lihovinou je důležité soudek naplnit úplně plný, tak aby byl veškerý vzdych vytlačen ven ze soudku. Takto naplněný soudek lihovinou uzavřete co nejtěsněji zátkou. Opravdu důležité je, aby v soudku nezůstal žádný vzduch, pokud ano je možné že ovlivní průběh stárnutí destilátu.

Obnovení soudku

Soudek po prvním použití vyžaduje obnovu. Při zrání vína se tato obnova doporučuje dělat vždy, při stárnutí lihoviny, může být použitý soudek naopak velmi vhodný pro stárnutí další lihoviny. Pro obnovu soudku je důležité naplnit soudek čistícím roztokem, například sodou nebo přípravkem Vendor .

Uložení sudu/soudku

Soudky a sudy by se měly ukládat na chladnější místa nejlépe do sklepů, které mají teplotu 10 až 14°C. Není žádoucí nechat soudek na místech slunečných nebo v místnostech kde je teplota 25°C a vyšší. Díky správnému skladování soudků chráníte nejen vnější stranu sudu, ale také zrající víno nebo lihovinu. Při stárnutí je nutno počítat s takzvanou andělskou daní, kdy při zrání po dobu 2 let může obsah soudku zmenšit o 5%.

Soudky vyžadují také údržbu

Při delší době používání soudku, bude vnější strana vašeho soudku vypadat opotřebovaně, takto opotřebovaný soudek je vhodné obnovit obroušení jemným smirkovým papírem, následně setřete nečistoty po obroušení jemným hadrem a nalakujte vnější stranu lakem rozpuštěným ve vodě. Nepoužívaný sud rychle vysychá a může se stát, že začne znovu prosakovat, pokud se toto stane, je důležité znovu provést údržbu a obnovu soudku.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ