Zpracování cookies

Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

       

 

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu

 


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Turbo kvasnice pro ovocné kvas
Turbo kvasnice pro ovocné kvasy

Proč používat turbo kvasnice do ovocných kvasů?

·         Výtěžnost kvasu je až dvojnásobná oproti přírodnímu kvašení nebo při použití vinných kvasnic
·         Výsledný produkt získá výraznější chuť a vůni
·         Kvašení proběhne tzv. „dosucha“ (bez zbytkového cukru)
·         Zamezení zkažení kvasu
·         Rychlý a čistý kvasný proces


Vysoká výtěžnost ovocných kvasů za použití turbo kvasnic:

Turbo kvasnice se skládají ze speciálně kultivovaných čistých kvasnicových kmenů a kvalitních živin. Díky tomu jsou vysoce odolné vůči alkoholu, a to až do 23 %. Pokud při založení kvasu nepoužijete žádné kvasnice nebo použijete kvasnice vinné, kvasný proces se zastaví bez použití kvasnic na 10 %, a při použití vinných kvasinek maximálně na 12 % obsahu alkoholu v kvasu a kvasinky následně uhynou. Při použití turbo kvasnic může ovocný kvas dosáhnout až 18 % + obsahu alkoholu v kvasu a konečná výtěžnost produktu může být až dvojnásobná (výtěžnost se odvíjí také od kvality ovoce použitého pro založení kvasu a od teplotních podmínek při kvasném procesu).


Výraznější vůně a chuť výsledného produktu:

Při použití turbo kvasnic docílíte vysokého obsahu alkoholu v kvasu, a díky tomu se znásobí macerace ovoce. Následná vůně a chuť finálního produktu je silnější a chutnější.


Vykvášení „dosucha“:

Vysoká tolerance turbo kvasnic vůči alkoholu, umožňuje kompletní vykvašení veškerého přírodního zkvasitelného cukru. Kvasnice zahynou ve chvíli, kdy již není v kvasu žádný cukr, který by přetvářeli na líh. Při dodržení veškerých podmínek důležitých pro kvalitní kvasný proces, nebudou po skončení kvasného procesu žádné ztráty a výtěžnost bude maximální.


Zamezení zkažení kvasu:

Vysoký obsah alkoholu v kvasu kvas zakonzervuje. Při dosažení 15 % alkoholu v kvasu (po ukončení kvasného procesu) se kvas tak zvaně „zalihuje“ a znemožní se plesnivění kvasu i druhé kvašení (přírodní kvasinky uhynou při 8 až 10% alkoholu). Ovocný kvas, který vykvasil za pomocí turbo kvasnic a má vysoký obsah alkoholu vydrží i rok, aniž by byl znehodnocen.


Rychlý a čistý kvasný proces:

Při použití turbo kvasnic do ovocného kvasu se kvasný proces urychlí, při vhodných podmínkách může kvasný proces trvat pouze 14 dní.



Doporučený postup při zakládání 100 litrů ovocného kvasu za použití turbo kvasnic:

Příprava ovoce:

Ovoce by mělo být očištěné a veškeré plesnivé části musí být odstraněny. Pro nejkvalitnější výsledek se doporučuje ovoce moštovat a nechat kvasit pouze ovocnou šťávu. Dalším způsobem je podrcení ovoce. Takto ošetřené a předpřipravené ovoce založíme do kvasné nádoby. Nezapomeňte kvasnou nádobu před použitím dobře vyčistit!


Enzymy:

Doporučujeme používat enzymy, které rozloží buničinu a ovocný kvas tak bude lépe prokvášet. Enzymy se do ovoce/tvrdých plodů aplikují před přidáním turbo kvasnic - v opačném případě mohou enzymy kvasnice zahubit.


Všechny enzymy a více informací o nich naleznete zde!
Na 100 litrů ovocného kvasu doporučujeme enzym Distizym FM (30 ml)
Na 100 litrů kvasu z tvrdých plodin (brambory) doporučujeme enzym Distizym FM TOP (10 ml)


Turbo kvasnice:

Při přidávání turbo kvasnic do kvasu postupujte následovně: V teplé vodě rozmíchejte 2 až 6 kg cukru (množství cukru odvisí od použitých kvasnic). Cukerný roztok necháme zchladit na 30 °C a přidáme kvasnice. Vše pořádně promícháme a vlijeme do připraveného ovocného kvasu. Cukernatý roztok s kvasnicemi a kvasem také pořádně promícháme. Cukr podpoří start, rychlost a účinnost turbo-kvasnic. Kvasnice jako první zpracují přidaný cukr, takže produkt po destilaci rozhodně nebude „škrábat“. Pokud přesto uživatel nechce přidávat žádný cukr, může kvasnice aplikovat přímo do kvasné nádoby s připraveným ovocným kvasem. Pro nejrychlejší výsledek je dobré mít kvas uložen při okolní teplotě 18° C. Naopak by neměl být uložen v prostředí, kde je teplota nižší než 12 °C nebo vyšší než 35 °C - následkem takových teplot může být uhynutí kvasnic nebo snížená schopnost kvašení.


Rozdělení turbo kvasnic pro ovocné kvasy:

Turbo kvasnice 18-20 %: na 100 litrů ovocného kvasu je obecně potřeba 1 balení turbo kvasnic a přidáva se 4-6 kg cukru

Doporučujeme použít tyto kvasnice: 8 kg Turbo kvasnice 18-20%, Coobra 8 turbo kvasnice 18%, Alcotec 8 Turbo kvasnice 18%,
Coobra 48 Extreme 14-21%, Black Bull 14-18%, Kvasnice turbo 18-20%, Pot Distillers 18%
Pro menší množství kvasu (25 litrů) doporučujeme Kvasnice pro ovocné pálenky 18%


Turbo kvasnice 14 až 16%
: na 100 litrů ovocného kvasu je potřeba 1 balení turbo kvasnic a přidává se 2-4 kg cukru

Coobra 6 magnum 16%, Black Label 14%

 

Kvasná zátka:

Doporučujeme osadit kvasnou nádobu kvasnou zátkou. Pro kvalitní kvasný proces je důležité, aby se do kvasné nádoby nedostal žádný kyslík. Pokud tomu tak není, kvasnice požírají místo cukru kyslík a jejich potenciál se rapidně snižuje.

Použitím kvasné zátky, také zamezíte potenciálnímu zkažení kvasu. POZOR, je velkým omylem, že by se na kvasu měl vytvořit tzv. „koláč“! Pro nejlepší výsledek jak chuťový, tak co do množství výsledného produktu je důležité, aby kvas procházel čistým kvašením. Ukončení kvasného procesu se pozná tak, že kvasná zátka (bublátor) přestane bublat nebo změřením cukernatosti pomoci oechslemetru.

Kalendář dozrávání ovoce


Turbo kvasnice dle dalšího použití:

Cukrový kvas
Ovocný kvas
Medový kvas (medovina)
Kvas z obilovin a brambor
Melasový -třtinový kvas (rum)
Kvas v chladném prostředí
Kvasnice na výrobu likéru bez nutnosti destilace


Produkty spojené se zakládáním ovocného kvasu:

Kvasná zátka na bečku
Enzymy na ovoce
Turbo kvasnice pro ovoce
Kvasná nádoba 32 litrů
Oechslemeter
Alkoholmetr - lihoměr


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgNevěřím... imgZdenda img13.10.2020 06:33