Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Aktivní uhlí
Aktivní uhlí

Aktivní uhlí pro čištění alkoholu

Filtrace aktivním uhlím funguje jako molekulární síto a malé molekuly, jako je voda a alkohol procházejí skrz něj. Nežádoucí olejáty (zápach a špatná chuť) mají větší molekuly, tím pádem se zachycují na pórech aktivního uhlí. Pokud se póry aktivního uhlí ucpou, aktivita uhlí je vyčerpána a je nutné ho vyměnit.

Při filtraci přechází přes uhlí nejprve voda. Posléze se aktivní uhlí začne ohřívat a stane se 100% účinným - kapilární aktivita začne protahovat molekuly alkoholu skrz uhlíkové částice a nežádoucí substance zůstávají zachyceny na povrchu uhlíkových částic.

 

Granulované aktivní uhlí se pro čištění alkoholu používá ve vrstvě o tloušťce 1.5-2.5 metru. Takovouto filtrační vrstvu vytvoříte jednoduše za pomocí tzv. filtrační trubky. Filtrační trubka musí mít v průměru nejméně 38 mm, aby při filtraci nedocházelo k tzv. "stěnovému efektu" (to znamená, že alkohol neprotéká přes vrstvu uhlí, ale steče po stěnách trubky a tedy se nevyčistí). Obecně se doporučuje trubka o průměru 40 mm a o délce 1,5 metru.

Aby filtrace alkoholu proběhla správně, nesmí být v trubici žádný vzduch. Tedy i samotná filtrace musí probíhat v nepřetržitém procesu/toku. Zároveň nesmí trubice vyschnout a uhlí musí být neustále nasycené. Jednoduše, filtrační trubice s aktivním uhlím musí být správně připravena, aby samotná filtrace proběhla tak, jak má.

Aktivní uhlí přirozeně obsahuje substance solí, které bychom mohli popsat jako "mýdlovité". Když se tyto substance rozpustí, zvýší pH uhlí z neutrální hodnoty 7 na hodnotu 10 a následná  filtrace není správně účinná a přefiltrovaný produkt zároveň obsahuje i ony nechtěné substance.

 

Z tohoto důvodu se aktivní uhlí musí před samotným filtrováním správně připravit:

1.
Aktivní uhlí vysypte do nerezového hrnce a zalijte jej 2-3 krát větším množstvím horké nebo vřící vody a vše promíchejte. Následně uhlí sceďte a tento proces opakujte ještě 4-5 krát.

2. Při posledním prolití horkou vodou vodu nescezujte a nechejte v ní uhlí odstát na 24 hodin, aby se vodou nasytilo co nejvíce.

3. Uhlí opět sceďte a znova jej zalijte horkou/vřící vodou - promíchejte a sceďte. Na dno filtrační trubky přilepte 2-3 filtrační papíry a trubku naplňte teplou vodou. Poté do ní nalijte přichystané aktivní uhlí tak, aby bylo zcela ponořené do vody a aby v trubici nebyl žádný vzduch.

4. Nechejte z trubky vodu odtéci a naplněnou uhlím jí párkrát poklepejte o stůl, aby se uhlí uvnitř správně usadilo.

5. Přes takto připravenou trubici přefiltrujte 2-5 litrů vody a začněte ji alkoholem naplňovat tak, aby byla trubice vždy naplněna tekutinou. Pokud by z trubice všechna tekutina vytekla, dostal by se mezi granulky uhlí vzduch a filtrace by neprobíhala tak, jak má. Pokud by se vám omylem stalo, že veškerá tekutina z trubice vyteče, je potřeba trubici opět naplnit 4-5 litry teplé vody (aby se z trubice vytlačil všechen vzduch) a postupně objem trubice doplňovat alkoholem. Filtrace tedy musí probíhat plynule a nepřetržitě (a trubka musí být neustále naplněna tekutinou).

Nejjednodušším způsobem, jak tohoto dosáhnout je nad trubici umístit velký trychtýř  nebo nádobu, která bude trubici nepřetržitě plnit a vy tak nebudete muset u filtrace neustále stát.

6. A nakonec, až budete mít přefiltrovaný všechen alkohol a v trubici bude poslední množství na přefiltrování, doplňte ještě trubici 1 litrem vody, aby z trubice všechen zbylý alkohol vykapal.

Dlouhá doba kontaktu lihu s aktivním uhlím znamená, že bude konečný přefiltrovaný produkt velmi čistý. Po zfiltrování změříme výsledný obsah alkoholu v produktu alkoholometrem s teplotní korekcí.

 

 

Pokud používáte k filtraci trubice s granulovaným aktivním uhlím, je třeba vzít v úvahu následující:

1. Pokud má trubice menší průměr než 38 mm, projeví se při filtraci tzv. "stěnový efekt", při kterém alkohol steče podél stěn trubice namísto protékání skrze uhlí.

2. Aktivní uhlí musí být před použitím upraveno, aby se alkohol přes granulát správně přefiltroval. Používáte-li pro filtraci alkoholu suché aktivní uhlí nebo uhlí, které již bylo použito k filtraci vody, proces čištění neproběhne.

3. Pokud není trubice naplněna aktivním uhlím správně, může se objevit tzv. "kanálový efekt" (proudění velkého množství alkoholu mezi jednotlivými granulkami uhlí) a alkohol projde z velké části bez přefiltrování.

4. Pokud není trubice naplněna aktivním uhlím správně, zůstanou v trubici vzduchové kapsy - ty způsobí, že filtrace neproběhne ideálně.

5. Pokud není aktivní uhlí před filtrací upraveno správně, na počátku filtrace způsobí některé rozpustné látky v alkoholu zvýšení pH z hodnoty 7 až na hodnotu 9-10. V tomto případě nebude filtrace dostatečná a tyto látky (soli) se navíc dostanou do výsledného nápoje.

 

 

Regenerace aktivního uhlí

Aktivní uhlí, použité pro k filtraci alkoholu lze regenerovat a následně znova použít. Účelem regenerace uhlí je zbavit jej veškerých nečistot, které uhlí "nachytalo" při filtrování.

Postup regenerace:
Před regenerací aktivního uhlí prosím vezměte v potaz, že uhlí obsahuje přiboudliny, jejichž bod varu je na 138°C. Tyto přiboudliny tvoří vyšší alkoholy, jako je amyl, butyl a propyl a jejich páry jsou hořlavé!

1. Použité aktivní uhlí nalijte do jemného kuchyňského síta/cedníku a řádně jej propláchněte horkou vodou z kohoutku (pokud jsou granulky uhlí příliš malé a sítem propadávají, tento krok přeskočte).

2. Propláchnuté uhlí dejte do hrnce, zalijte vroucí vodou a vařte 10-15 minut. Při tomto procesu se rozpustí a vyprchají některé z vyšších alkoholů. Následně vařte uhlí ještě tak dlouho, dokud z něj vycházejí pachy. Pokud je potřeba, tento proces můžete celý zopakovat.

3. Následně uhlí vložte na hlubší plech nebo do pekáče a nechejte jej vyschnout. Vyschlé uhlí pak vložte do elektrické trouby. POZOR! PŘI TOMTO PROCESU MĚJTE OTEVŘENÁ OKNA NEBO VĚTREJTE JINÝM MOŽNÝM ZPŮSOBEM! PÁRY, KTERÉ SE BUDOU Z UHLÍ PŘI PEČENÍ UVOLŇOVAT JSOU HOŘLAVÉ!

4. Troubu zapněte a nastavte na teplotu 140-150°C a pečte 2-3 hodiny.

5. Následně troubu vypněte a nechejte v ní uhlí vychladnout. Takto upravené uhlí je připravené k dalšímu použití.


Upozornění:

Páry, které se při pečení uvolňují z uhlí silně zapáchají. Sušení uhlí v troubě by mělo být prováděno pod permanentním dohledem a prostor musí být řádně větrán. Myslete na nebezpečí požáru!


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgpoužití Granulconu imgMirek img13.12.2017 10:33
img img imgimgRe: použití Granulconu imgadmin img13.12.2017 12:20
imgDobra palenka. imgJirka z Klemova img01.02.2015 12:58
imgGrilovací uhlí imgTiina img17.06.2012 10:52
img img imgimgRe: Grilovací uhlí imgadmin img20.06.2012 08:49