Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
26.07.2023
DPH na Slovensko podle OSS
Z důvodu nového daňového systému EU, doručování zásilek mimo ČR v režimu OSS , bude fakturováno dle sazby DPH dané země. Proto SK zákazníci musí počít... číst celé
26.07.2023
Množstevní slevy u kvasnic
U vybraných turbo kvasnic jako je 8 Kg nebo Coobra extreme 48, jsme upravili množstevní ceny. číst celé
26.07.2023
Upravili jsme vzhled e-shopu!
Upravili jsme vzhled našeho e-shopu. Nyní je vzhled kompatibilní i s mobilním zařízením. číst celé
Zobrazit všechny novinky

 

Návody a recepty

 

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasniceEnzymy

Lihové aromata Ochucení lihovinAktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholuChladnomilé kvasnice

VodkaKvasná nádobaDubové soudkyRum

Kvasná zátkaDubové dřevoLihoměr

SlivoviceHruškaMeruňkaŠvestka

Whisky kvasniceVodka kvasnice

Recept na domácí ciderCider kvasnice

Vinné kvasniceBylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu

 

  1. Úvod
  2. PROCES DESTILACE ALKOHOLU »
  3. Příprava kvasu z ovoce
Založení kvasu a destilace

Návod na přípravu ovocného kvasu 25 litrů

Použité ovoce v návodu jsou jablka.

Období sběru jablek: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 8–11 %

 

Ingredience na cca 25 litrů kvasu

Jablka: 25-28 kg
Cukr: 320 g/1 l
Enzymy: 1 balení (použité enzymy naleznete ZDE)
Kvasnice pro ovocné pálenky: 1 balení (použité kvasnice naleznete ZDE)


Příprava plodů

Dobře vyzrále jablka dobře opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody nakrájíme na plátky. Nebo podrtíme pomocí štouchadla na brambory.


Příprava rmutu

1. Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s obsahem alespoň 30 litrů, nejvíce však 35 litrů. 

2. Do nádoby nalijte asi polovinu připraveného kvasu, ohřátého na 45-50 °C. Přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšují chuť o 10-20%.  Zároveň odstraňují "zákal" a zjednodušují finální čištění. Nechejte kvas minimálně dvě hodiny odležet a dolijte do něj zbytek nachystaného ovoce.

3. Následně do kvasu přidejte balení kvasnic a vše dobře promíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.

4. Poté přidejte 320 gramů cukru na 1 litr kvasu.
POZOR! Nikdy neaplikujte kvasnice dřive, než enzymy! Enzymy vyžadují teplotu, která kvasnice znehodnotí.

5. Kvasnou nádobu dobře uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota kvašení je mezi 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic - v našem případě jsou použity kvasnice pro ovocné kvasy a doba kvašení se pohybuje mezi 2-4 týdny.

 

Průběh kvašení

Kvašení dělíme na tři stádia.
1. V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.

2. Druhé stádium nazýváme hlavním kvašením, kdy kvasnice vytvářejí silnou kvasící činnost, tvoří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.

3. Třetí stádium, takzvané dokvašování se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.

 

Příprava kvasu na destilaci

Po ukončení kvasného procesu si nachystáme jímací nádobu a cedník. Otevřeme kvasnou nádobu a kvas promícháme.

Následně kvas přes připravený cedník přecedíme do jímací nádoby. Pomocí ruky nebo vařechy kvas protláčíme, abychom dostali z maše co nejvíce tekutiny.

Nabereme kvasnou šťávu do odměrného válce a pomocí Oechslemeteru (cukroměru) změříme cukernatost kvasu. Ideálně by měl cukroměr ukazovat „0“ nerozpuštěného cukru v rmutu.

Takto připravený kvas je nachystaný k pálení.

 

 

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz