- Úvod
- PROCES DESTILACE ALKOHOLU »
- Příprava kvasu z ovoce
Návod na přípravu ovocného kvasu 25 litrů
Použité ovoce v návodu jsou jablka.
Období sběru jablek: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 8–11 %
Ingredience na cca 25 litrů kvasu
Jablka: 25-28 kg
Cukr: 320 g/1 l
Enzymy: 1 balení (použité enzymy naleznete ZDE)
Kvasnice pro ovocné pálenky: 1 balení (použité kvasnice naleznete ZDE)
Příprava plodů
Dobře vyzrále jablka dobře opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody nakrájíme na plátky. Nebo podrtíme pomocí štouchadla na brambory.
Příprava rmutu
1. Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s obsahem alespoň 30 litrů, nejvíce však 35 litrů.
2. Do nádoby nalijte asi polovinu připraveného kvasu, ohřátého na 45-50 °C. Přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšují chuť o 10-20%. Zároveň odstraňují "zákal" a zjednodušují finální čištění. Nechejte kvas minimálně dvě hodiny odležet a dolijte do něj zbytek nachystaného ovoce.
3. Následně do kvasu přidejte balení kvasnic a vše dobře promíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.
4. Poté přidejte 320 gramů cukru na 1 litr kvasu.
POZOR! Nikdy neaplikujte kvasnice dřive, než enzymy! Enzymy vyžadují teplotu, která kvasnice znehodnotí.
5. Kvasnou nádobu dobře uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota kvašení je mezi 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic - v našem případě jsou použity kvasnice pro ovocné kvasy a doba kvašení se pohybuje mezi 2-4 týdny.
Průběh kvašení
Kvašení dělíme na tři stádia.
1. V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.
2. Druhé stádium nazýváme hlavním kvašením, kdy kvasnice vytvářejí silnou kvasící činnost, tvoří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.
3. Třetí stádium, takzvané dokvašování se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.
Příprava kvasu na destilaci
Po ukončení kvasného procesu si nachystáme jímací nádobu a cedník. Otevřeme kvasnou nádobu a kvas promícháme.
Následně kvas přes připravený cedník přecedíme do jímací nádoby. Pomocí ruky nebo vařechy kvas protláčíme, abychom dostali z maše co nejvíce tekutiny.
Nabereme kvasnou šťávu do odměrného válce a pomocí Oechslemeteru (cukroměru) změříme cukernatost kvasu. Ideálně by měl cukroměr ukazovat „0“ nerozpuštěného cukru v rmutu.
Takto připravený kvas je nachystaný k pálení.