Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


PROCES DESTILACE ALKOHOLU » Příprava kvasu z ovoce
Založení kvasu a destilace

Návod na přípravu ovocného kvasu 25 litrů

Použité ovoce v návodu jsou jablka.

Období sběru jablek: srpen – září – říjen
Obsah cukru v plodech: 8–11 %

 

Ingredience na cca 25 litrů kvasu

Jablka: 25-28 kg
Cukr: 320 g/1 l
Enzymy: 1 balení (použité enzymy naleznete ZDE)
Kvasnice pro ovocné pálenky: 1 balení (použité kvasnice naleznete ZDE)


Příprava plodů

Dobře vyzrále jablka dobře opereme v teplé vodě a očistíme od stopek, listí a jiných nečistot. Následně plody nakrájíme na plátky. Nebo podrtíme pomocí štouchadla na brambory.


Příprava rmutu

1. Nachystáme si dobře vymytou kvasnou nádobu s obsahem alespoň 30 litrů, nejvíce však 35 litrů. 

2. Do nádoby nalijte asi polovinu připraveného kvasu, ohřátého na 45-50 °C. Přidejte balení enzymu a dobře promíchejte. Enzymy uvolňují šťávu a zvyšují chuť o 10-20%.  Zároveň odstraňují "zákal" a zjednodušují finální čištění. Nechejte kvas minimálně dvě hodiny odležet a dolijte do něj zbytek nachystaného ovoce.

3. Následně do kvasu přidejte balení kvasnic a vše dobře promíchejte. Turbo kvasnice/kvasnice urychlí kvasný režim, zvýší výtěžnost kvasu a dodají mu vůni a chuť ovoce.

4. Poté přidejte 320 gramů cukru na 1 litr kvasu.
POZOR! Nikdy neaplikujte kvasnice dřive, než enzymy! Enzymy vyžadují teplotu, která kvasnice znehodnotí.

5. Kvasnou nádobu dobře uzavřete a opatřete víko kvasnou zátkou. Optimální teplota kvašení je mezi 17-20 °C. Doba kvašení se odvozuje od použitých kvasnic - v našem případě jsou použity kvasnice pro ovocné kvasy a doba kvašení se pohybuje mezi 2-4 týdny.

 

Průběh kvašení

Kvašení dělíme na tři stádia.
1. V prvním stádiu se kysličník uhličitý tvoří pomalu a dochází k rozmnožování kvasnic.

2. Druhé stádium nazýváme hlavním kvašením, kdy kvasnice vytvářejí silnou kvasící činnost, tvoří se velké množství kysličníku uhličitého a stoupá teplota kvasu.

3. Třetí stádium, takzvané dokvašování se projevuje ustáváním bouřlivého kvašení. Tvorba kysličníku uhličitého ustává a kvasnice přetvářejí poslední cukr v alkohol.

 

 

Příprava kvasu na destilaci

Po ukončení kvasného procesu si nachystáme jímací nádobu a cedník. Otevřeme kvasnou nádobu a kvas promícháme.

 

 

Následně kvas přes připravený cedník přecedíme do jímací nádoby. Pomocí ruky nebo vařechy kvas protláčíme, abychom dostali z maše co nejvíce tekutiny.

 

Nabereme kvasnou šťávu do odměrného válce a pomocí Oechslemeteru (cukroměru) změříme cukernatost kvasu. Ideálně by měl cukroměr ukazovat „0“ nerozpuštěného cukru v rmutu.

Takto připravený kvas je nachystaný k pálení.

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ