Recept na přípravu obilného nebo kukuřičného kvasu
Příprava kvasu je za použití Enzymů 3v1 na obilné kvasy
Příprava kvasu obsahujícího škrob (25 litrů)
5-6 kg obilí nebo kukuřice semelte na drť a ohřejte čistou vodu na 90°C (vody je třeba ohřát 4x větší množství, než je množství přichystaného obilí/kukuřice).
Zahřátou vodu poté přidejte do kvasné nádoby k semleté surovině a vše řádně promíchejte. Až klesne teplota celé směsi na 45-50°C, přidejte enzymy na obilniny, opět řádně promíchejte a nechejte 2 hodiny odležet. Následně doporučujeme upravit pH kvasu na hodnotu 5-6,5 pH. K upravení pH se používá kyselina citrónová (na měření pH se používají indikátorové papírky).
Po odležení směsi změřte její teplotu. Pokud klesla na teplotu okolo 25°C, přidejte do směsi kvasnice a vše řádně promíchejte.
POZOR - kvasnou nádobu vždy naplňujte jen ze 4/5 objemu. Pro správný průběh kvašení musí zůstat 1/5 objemu nádoby volná. Kvasnou nádobu se směsí hermeticky uzavřete a na víko umístěte kvasnou zátku (bublátor). Směs nechejte kvasit při teplotě 18-20°C (cca 1 týden).
Jakmile přestane kvasná zátka probublávat, kvasný proces skončil. Hodnoty kvasu můžete zkontrolovat pomocí hustoměru nebo oechslemetru. Nechte kvas kompletně vyčířit, aby kvasnice a nečistoty v kvasu klesly na dno nádoby. Proces číření můžete urychlit použitím čiřícího prostředku nebo nádobu umístěte na chladné místo. Po vyčíření již můžete kvas stočit bez veštkerých nečistot.