Zpracování cookies

Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

       

 

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu

 


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Recept na obilný kvas

Recept na přípravu obilného nebo kukuřičného kvasu

Příprava kvasu je za použití Enzymů 3v1 na obilné kvasy

Příprava kvasu obsahujícího škrob (25 litrů)

5-6 kg obilí nebo kukuřice semelte na drť a ohřejte čistou vodu na 90°C (vody je třeba ohřát 4x větší množství, než je množství přichystaného obilí/kukuřice).

Zahřátou vodu poté přidejte do kvasné nádoby k semleté surovině a vše řádně promíchejte. Až klesne teplota celé směsi na 45-50°C, přidejte enzymy na obilniny, opět řádně promíchejte a nechejte 2 hodiny odležet. Následně doporučujeme upravit pH kvasu na hodnotu 5-6,5 pH. K upravení pH se používá kyselina citrónová (na měření pH se používají indikátorové papírky).

Po odležení směsi změřte její teplotu. Pokud klesla na teplotu okolo 25°C, přidejte do směsi kvasnice a vše řádně promíchejte. 
POZOR - kvasnou nádobu vždy naplňujte jen ze 4/5 objemu. Pro správný průběh kvašení musí zůstat 1/5 objemu nádoby volná. Kvasnou nádobu se směsí hermeticky uzavřete a na víko umístěte kvasnou zátku (bublátor). Směs nechejte kvasit při teplotě 18-20°C (cca 1 týden).

 

Jakmile přestane kvasná zátka probublávat, kvasný proces skončil. Hodnoty kvasu můžete zkontrolovat pomocí hustoměru nebo oechslemetru. Nechte kvas kompletně vyčířit, aby kvasnice a nečistoty v kvasu klesly na dno nádoby. Proces číření můžete urychlit použitím čiřícího prostředku nebo nádobu umístěte na chladné místo. Po vyčíření již můžete kvas stočit bez veštkerých nečistot.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgKvasenie imgLaci img05.03.2021 19:14
imgNepříjemný zápach imgTomáš img28.02.2017 20:26
img img imgimgRe: Nepříjemný zápach imgadmin img02.03.2017 08:08
img img imgimgRe: Nepříjemný zápach imgadmin img01.03.2017 07:57
img img img imgimgRe: Re: Nepříjemný zápach imgTomáš img01.03.2017 19:48
imgdruh kukurice imgvlado img23.12.2016 10:02
img img imgimgRe: druh kukurice imgadmin img27.12.2016 12:43
imgmnožstvo kvasu imgvlado img22.12.2016 20:31
img img imgimgRe: množstvo kvasu imgadmin img27.12.2016 12:40
imghustý kvas imgvilino img04.12.2016 15:24
img img imgimgRe: hustý kvas imgadmin img06.12.2016 06:42
imgEnzymy imgdavijan img21.03.2016 15:50
img img imgimgRe: Enzymy imgAdmin img22.03.2016 07:09
imgDoba kvašení imgRaduza img11.06.2015 07:13
imgProsím o upřesnění imgtom img06.03.2015 18:58
img img imgimgRe: Prosím o upřesnění imgadmin img09.03.2015 08:22
imgkvasnice imgtoki img29.11.2014 23:00
img img imgimgRe: kvasnice imgvaclav img16.02.2016 13:28
imgcukor imgRoman img19.10.2014 11:34
imgcukor imgRoman img19.10.2014 11:33
img img imgimgRe: cukor imgadmin img20.10.2014 07:20
imgteplota imgr img21.09.2014 19:00
img img imgimgRe: teplota imgčačo img19.10.2015 09:28
imgKOLIK? imgMara img05.07.2014 00:57
img img imgimgRe: KOLIK? imgAdmin img07.07.2014 08:47
img img img imgimgRe: Re: KOLIK? imgamater img04.08.2014 22:40
img img img img imgimgRe: Re: Re: KOLIK? imgadmin img05.08.2014 07:41
imgosladit kvas? imghrnec img28.05.2014 17:06
img img imgimgRe: osladit kvas? imgčačo img19.10.2015 09:51
img img imgimgRe: osladit kvas? imgadmin img29.05.2014 06:55
img img img imgimgKal po kvašení ? imgMiloš img23.10.2020 11:12