Co je to metylalkohol a jak vzniká?
Metylalkohol (metanol) se řadí mezi jednoduché alkoholy. Jde o jedovatou, bezbarvou a alkoholově zapáchající kapalinu, neomezeně mísitelnou s vodou. Ve velmi nepatrném množství zniká přirozeně při kvašení.
V minulosti se vyráběl suchou destilací dřeva. Při této chemické reakci se zahřívalo především bukové dřevo bez přítomnosti kyslíku na vysokou teplotu a vznikal metanol, kyselina octová a aceton. Podle této metody dostal metanol název "dřevný líh".
Dnes už se vyrábí průmyslově katalytickou hydrogenací směsi oxidu uhelnatého a vodíku.
Jak poznat metylalkohol?
Metylalkohol se podle chuti, pachu ani barvy nedá od běžného alkoholu (etanolu) rozeznat. Jeho přítomnost se zjišťuje v laboratoři pomocí plynové chromatografie. Žádný rychlý test na metanol ve formě např. lakmusového papírku bohužel neexistuje.
Metylalkohol v ovocných kvasech a pálenkách
Metanol je naprosto přirozenou součástí přírodních pálenek. Evropská norma udává, že litr čistého alkoholu může obsahovat 12 gramů metylalkoholu. Přítomnost nepatrného množství metanolu v alkoholickém nápoji je naopak známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce.
Takovéto nepatrné množství metanolu, dostatečně zředěné alkoholem (etanolem) není zdraví nebezpečné. Etanol funguje jako protijed a účinky metanolu ruší.
Metanol může vzniknout v ovocných destilátech dvěma způsoby:
1. Přirozeným kvašením pektinových látek v ovoci a následnou destilací spolu s etanolem
2. Suchou destilací pevných částí kvasu (připálených pecek, slupek a dřevnatých částí)
Jak připravit nezávadný ovocný kvas?
V ovocném kvasu vzniká metanol enzymatickým rozkladem pektinových látek. Zvláště nezralé ovoce má vyšší obsah pektinu, jehož rozkladem metanol vzniká. Proto se doporučuje připravovat ovocné a především jablečné kvasy z dokonale vyzrálého ovoce.
Zároveň doporučujeme zbavit kvas všech pevných částí a nečistotm jako jsou pecky, jádřince, stopky, větvičky či listy. Právě z těchto dřevnatých látek může metanol druhotně vznikat, pokud se usadí na dně kotle a dojde k jejich připálení.
Kvasy vyrobené z obilí a z cukru metylalkohol neobsahují.
Správně založené ovocné kvasy obsahují velmi malé množství metanolu, který není v kombinaci s etanolem zdraví škodlivý.
Metylalkohol a pěstitelské pálenice
Pěstitelské pálenice jsou pravidelně kontrolovány celní správou, což by mělo zaručit nezávadnost vyráběného alkoholu.