Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


PROCES DESTILACE ALKOHOLU » Pravdy a mýty o alkoholu
Pravdy a mýty o metylalkoholu

 

Co je to metylalkohol a jak vzniká?

Metylalkohol (metanol) se řadí mezi jednoduché alkoholy. Jde o jedovatou, bezbarvou a alkoholově zapáchající kapalinu, neomezeně mísitelnou s vodou. Ve velmi nepatrném množství zniká přirozeně při kvašení.

V minulosti se vyráběl suchou destilací dřeva. Při této chemické reakci se zahřívalo především bukové dřevo bez přítomnosti kyslíku na vysokou teplotu a vznikal metanol, kyselina octová a aceton. Podle této metody dostal metanol název "dřevný líh".

Dnes už se vyrábí průmyslově katalytickou hydrogenací směsi oxidu uhelnatého a vodíku.

 

Jak poznat metylalkohol?

Metylalkohol se podle chuti, pachu ani barvy nedá od běžného alkoholu (etanolu) rozeznat. Jeho přítomnost se zjišťuje v laboratoři pomocí plynové chromatografie. Žádný rychlý test na metanol ve formě např. lakmusového papírku bohužel neexistuje.

 

Metylalkohol v ovocných kvasech a pálenkách

Metanol je naprosto přirozenou součástí přírodních pálenek. Evropská norma udává, že litr čistého alkoholu může obsahovat 12 gramů metylalkoholu. Přítomnost nepatrného množství metanolu v alkoholickém nápoji je naopak známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce.

Takovéto nepatrné množství metanolu, dostatečně zředěné alkoholem (etanolem) není zdraví nebezpečné. Etanol funguje jako protijed a účinky metanolu ruší.


Metanol může vzniknout v ovocných destilátech dvěma způsoby:

1. Přirozeným kvašením pektinových látek v ovoci a následnou destilací spolu s etanolem
2. Suchou destilací pevných částí kvasu (připálených pecek, slupek a dřevnatých částí)

 

Jak připravit nezávadný ovocný kvas?

V ovocném kvasu vzniká metanol enzymatickým rozkladem pektinových látek. Zvláště nezralé ovoce má vyšší obsah pektinu, jehož rozkladem metanol vzniká. Proto se doporučuje připravovat ovocné a především jablečné kvasy z dokonale vyzrálého ovoce.

Zároveň doporučujeme zbavit kvas všech pevných částí a nečistotm jako jsou pecky, jádřince, stopky, větvičky či listy. Právě z těchto dřevnatých látek může metanol druhotně vznikat, pokud se usadí na dně kotle a dojde k jejich připálení.

Kvasy vyrobené z obilí a z cukru metylalkohol neobsahují.
Správně založené ovocné kvasy obsahují velmi malé množství metanolu, který není v kombinaci s etanolem zdraví škodlivý.

 

Metylalkohol a pěstitelské pálenice

Pěstitelské pálenice jsou pravidelně kontrolovány celní správou, což by mělo zaručit nezávadnost vyráběného alkoholu.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ