Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
26.07.2023
DPH na Slovensko podle OSS
Z důvodu nového daňového systému EU, doručování zásilek mimo ČR v režimu OSS , bude fakturováno dle sazby DPH dané země. Proto SK zákazníci musí počít... číst celé
26.07.2023
Množstevní slevy u kvasnic
U vybraných turbo kvasnic jako je 8 Kg nebo Coobra extreme 48, jsme upravili množstevní ceny. číst celé
26.07.2023
Upravili jsme vzhled e-shopu!
Upravili jsme vzhled našeho e-shopu. Nyní je vzhled kompatibilní i s mobilním zařízením. číst celé
Zobrazit všechny novinky

 

Návody a recepty

 

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasniceEnzymy

Lihové aromata Ochucení lihovinAktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholuChladnomilé kvasnice

VodkaKvasná nádobaDubové soudkyRum

Kvasná zátkaDubové dřevoLihoměr

SlivoviceHruškaMeruňkaŠvestka

Whisky kvasniceVodka kvasnice

Recept na domácí ciderCider kvasnice

Vinné kvasniceBylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu

 

Jak správně vyčistit víno

ČIŠTĚNÍ VÍNA

Vůně a chuť jsou těmi nejdůležitějšími rysy každého vína, ale jeho čistota přitáhne vaši pozornost jako první. Vezměte si sklenici s kohoutkovou vodou, podržte ji proti světlu a sledujte její průzračnost - tu bereme u vody jako samozřejmost a jako hlavní předpoklad k tomu, že je voda pitná. A stejně tak průzračné by mělo být víno.

Průzračně čisté víno vyrábí vinaři rychle a jednoduše pomocí několika základních postupů. Přesto, že se mnoho vín vyčiří samo, je zde stále pár důvodů, proč k samovolnému vyčiření občas nedojde a víno zůstane na konci fermentace lehce zakalené. Tento zákal pochází z ovoce, které se při výrobě vína používá a může se objevovat i ve víně vyrobeném z hroznových koncentrátů.

Především venkovská vína mohou produkovat zákal, který se nesnadno odstraňuje.  Usazení zákalu a číření přirozenou cestou může u některých druhů vín trvat až 60 let! To je opravdu dlouhá doba a je velmi nepravděpodobné, že by vinaři takto dlouho čekali. Proto existují postupy, které proces čištění a číření vína výrazně urychlují.

Víno standardně obsahuje miliony mikročástic různých tvarů a velikostí, které jsou příliš lehké na to, aby se usadily na dně a  ve víně se tak vznáší. Právě jejich obrovské množství vytváří zákal a zároveň pozitivní elektrický náboj, který zabraňuje spojení lehkých částic s těžšími a tedy se kvůli své nízké váze nedokážou usadit. Přesto lze do vína přidat substanci s opačným elektrickým nábojem. Mikročástice se tak začnou zvětšovat, stávají se těžšími a tedy mohou spadnout na dno jako sediment.

A toto je princip číření za pomoci čiřidel a efektivní způsob, jak dosáhnout opravdu čistého konečného produktu.

Bohužel se ale v některých vínech objevují i opravdu tvrdohlavé zákaly, které svůj náboj nezmění ani na minutu. Mezi takové patří pektiny a škroby, které jednotlivé mikročástice obalí rosolovitým obalem a ty se pak čistí velmi složitě.


Pokud chcete dosáhnout opravdové čistoty vína, zvažte použití následujícího postupu:
1. Upravte obsah pektinu (nebo škrobu) ve víně

2. Použijte čiřidlo
3. Víno přefiltrujte

 


1. Můžeme předpokládat, že každé víno obsahuje určité množství pektinu nebo škrobu, a to platí především pro venkovská vína. 
Tedy do vína přidejte enzym PECTINAZE a to ve stejnou chvíli, kdy budete přidávat kvasinky. PECTINAZE je možné přidat i v průběhu fermentace - je však potřeba počítat s tím, že víno pak musí být umístěno na teplém místě po dobu alespoň 3-4 dní.

2. Pokud je víno po dokončení fermentace a stočení zakalené, přidejte přípravek VIN CLEAR. Tento přípravek zařídí, že se částice
způsobující zákal usadí na dno a víno se po dalším stočení projasní.

3. Pro dosažení profesionální čistoty vína je dobré zvážit konečné přefiltrování. Filtrace pomocí filtračních papírů či celých filtračních jednotek je velmi jednoduchá a zároveň velmi efektivní. Filtrace skrze filtrační papíry dokáže z vína odstranit mnohem menší nežádané částice, než je lidské oko schopné vidět.

Princip filtrace je opravdu snadný. Víno se prolévá skrze filtrační papír/kotouč. Tato filtrační vrstva je vyrobena z materiálu s nesčetným množstvím pórů, které jsou dostatečně velké na to, aby zachytily zákal a propouštěly jen čisté víno. Filtrace přes filtrační papíry či kotouče je nejefektivnější, pokud se aplikuje na již alespoň částečně vyčištěný produkt. Vůbec nejlepší variantou pak je, že se víno takto filtruje až po aplikaci kroku 1 a 2 (přidání NAZPECTIE a přidání čiřidla VIN CLEAR).  Výsledný produkt pak bude křišťálově čistý a průzračný, se sytou barvou.

 

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz