Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


PROCES DESTILACE ALKOHOLU » Proč měděné destilátory?
Proč měděné destilátory?

 

Proč se měď používá pro výrobu destilačních kolon?

Měď je materiál mimořádně odolný proti korozi, zejména při kontaktu s jinými kovy nebo nepříznivými klimatickými podmínkami. Mnoho měděných artefaktů bylo objeveno v různých archeologických nalezištích a některé z nich jsou datované do starověkého Egypta a Říma. To svědčí o antikorozivních vlastnostech mědi, které zůstaly nezměněny po staletí.

Další velkou devizou mědi je její tvárnost oproti jiným odolným kovům, které se tvarují obtížněji. Měď je vysoce odolná, poddajná a tažná. Řemeslník může jednoduše vytvářet potřebné tvary, proto je měď tak vhodná pro výrobu měděných pálenic nebo kuchyňského nádobí, kde se klade velký důraz na funkčnost i design.

 

Také anti-microbiální vlastnosti mědi jsou léty prověřeny. Již ve starověkém Římě věděli, že je měď zdravotně nezávadná a její používání předchází nemocem - to bylo zjištěno již dlouho předtím, něž byly mikroorganismy identifikovány jako možná příčina nemocí. Římané vědomě používali měď pro rozvodné potrubí nebo na výrobu kuchyňského nádobí.

Měděné potrubí se široce využívá ve stavebnictví, protože udržuje čistotu pitné vody. Měď má antimikrobiální účinky, které brání vodním mikroorganismům (bakterie, viry, řasy, infekční paraziti) vznikat v nádržích s pitnou vodou. Tyto vlastnosti mědi jsou uznávány vědeckou komunitou.

Nedávný výzkum provedený mikrobiologickým výzkumem profesorem Bill Keevil a Dr. Jonathan Noyce na univerzitě v Southampton potvrdil antimikrobiální vlastnosti mědi. Bylo zjištěno, že virus A (kmen podobný viru ptačí chřipky), se na měděném povrchu prakticky vymýtí během šesti hodin. Na druhé straně nerezová ocel vykazovala značné množství virů ještě po 24 hodinách.

Použití mědi, je také považováno za rozhodující v prevenci proti šíření infekcí ve veřejných zařízeních, jako jsou například nemocnice. Naznačuje, že je vhodné zvážit použití povrchové úpravy dotekových povrchů pomocí mědi nebo silných měděných slitin jako náhradu mosazi a bronzu. Profesor  Keevil řekl: "Kliky, držáky, pracovní desky, dřezy a další zařízení s častým výskytem lidského kontaktu ve zdravotnictví a dalších veřejných zařízení, jsou hlavními kandidáty pro použití měděných slitin a pomoci tím kontrole šíření infekcí. "

Měď se přirozeně vyskytuje v potravinách, které jíme, ve vodě, kterou pijeme i ve vzduchu, který dýcháme. V lidském těle je její přítomnost nezbytná a je nezbytná také pro správné vstřebávání železa. Měď se používá také při přípravě antibiotik. Také případnou mikrobiální otravu jídlem lze eliminovat pomocí přípravy jídla v měděném nádobí.

 

Měď, jako materiál pro výrobu náročných destilačních kolon

První destilační kolony byly vyráběny z mědi. Tradiční a nejstarší výrobci skotské whisky a bourbon whisky přísahají, že nikdy neuvažovali o nahrazení měděných destilačních jednotek za pálenice z nerezové oceli. Měděné destilační jednotky se tradičně vyrábí z mědi kvůli řadě praktických důvodů:

  • Měď absorbuje síru, obsahující sloučeniny a kvasinkové buňky - ta vzniká v průběhu fermentace a její přítomnost je v destilátech nežádoucí. Sloučeniny síry a kvasinkových buněk mají velmi nepříjemnou vůni.
  • Měď je vynikající tepelný vodič a napomáhá rovnoměrnému rozvodu tepla při destilaci - a naopak pomáhá při chlazení výparů.
  • Měď zabraňuje produkci ethyl-uhličitanu, který je toxickou látkou, skládající se z kyanidů (kyanidy se nacházejí ve vysoké koncentraci v ovocných kvasech, které obsahují pecky, jádra či větvičky a jiné dřevité složky).
  • Měď rovněž zlepšuje kvalitu konečného produktu. Pokud není kvas mikrobiologicky dokonalý, měď zlepší chuť i vůni konečného produktu.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ