- Úvod
- NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ »
- Kvasnice a velký objem kvasu
Návod pro větší zpracovávané dávky (cukerný kvas)
Návod pro dávky větší než 200 litrů při použití kvasnic Black Label
Čím větší je množství roztoku, tím těžší je udržet teplotu roztoku pod letální teplotou 37 °C. Nejoptimálnější počet balení pro použití je uveden níže. Uvádíme různá schémata měření: metrické, pro USA a pro Velkou Británii.
POSTUP PŘI VELKÉM OBJEMU FERMENTACE:
1. Rozpusťte požadované množství cukru ve stejném množství teplé vody (např. 48 l horké vody pro rozpuštění 48 kg cukru). Než budete pokračovat ujistěte se, že je cukr dokonale rozpuštěn
2. Potom za stálého míchání doplňujte cukernou směs studenou vodu do objemu, při němž bude hustota směsi 1090 kg/m3.
3. Ujistěte se, že je teplota směsi pod 25 °C a přidejte odpovídající množství kvasnic Black Label. Kvasnice vmíchávejte tak dlouho, dokud nebudou žádné kvasinky vidět pouhým okem.
4. Směs nechejte fermentovat po dobu 3 dní při okolní teplotě vzduchu mezi 15-20 °C.
TRVALE UDRŽUJTE TEPLOTU ROZTOKU POD 35°C V PRŮBĚHU CELÉ FERMENTACE!
Pokud je to potřeba, kvasnou nádobu chlaďte po 12-24 hodinách. Můžete také přidávat cukr postupně - nejprve přidat jen 1/3 cukru a zbývající 2/3 až po 1-2 dnech.
Pro objemy nad 25 litrů nedoporučujeme použití turbo-kvasnic s vysokou odolností vůči alkoholu. U větších objemů kvasů musí být teplota trvale řízená a udržovaná v rozmezí 24-26 °C, což je obtížný úkol i pro zkušené. Můžete také zkusit rozdělit cukr na dvě dávky nebo použít 1 balení kvasnic Pot Distillers na 50 litrů kvasu.
Objem fermentace | Počet balení | Přidaný cukr |
200 litrů | 8 balení | 48 kg |
250 litrů | 9 balení | 60 kg |
300 litrů | 10 balení | 72 kg |
350 litrů | 11 balení | 84 kg |
400 litrů | 12 balení | 96 kg |
450 litrů | 13 balení | 108 kg |
500 litrů | 14 balení | 120 kg |
600 litrů | 15 balení | 144 kg |
700 litrů | 16 balení | 168 kg |
800 litrů | 17 balení | 192 kg |
900 litrů | 18 balení | 216 kg |
1000 litrů | 19 balení | 240 kg |