Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Turbo kvasnice – vlastnosti
Turbo kvasnice

Turbo-kvasnice se skládají z kvasinek odolných vůči alkoholu a komplexu výživných látek s rychlou fermentací čistého cukru na alkohol.

Existují dva typy turbo-kvasinek: jeden produkuje 14% alkoholu za tři dny a druhý produkuje 18% alkoholu za sedm dní. S „18% kvasinkami“ lze získat o 50-100% více alkoholu při destilaci v porovnání s pekařskými kvasinkami. Se „14% kvasinkami“ lze dosáhnout rychlé destilace a o 2-3% více alkoholu, než s pekařskými kvasinkami.

Oba typy turbo-kvasinek produkují méně těkavých látek než pekařské kvasinky. Pro vytvoření 1% alkoholu v 1 litru rmutu potřebují kvasinky 17 gramů cukru. Pro získání 14% alkoholu ve 25 litrech rmutu je potřeba 6 kg cukru a pro dosažení 18% je potřeba 8 kg cukru. V podmínkách řízené teploty je možné docílit až 20% alkoholu při spotřebě 8,5 kg cukru.

Postup

Rozpusťte cukr v teplé vodě (6 kg pro 14% a 8 kg pro 18%) tak, abyste získali celkový objem rmutu 25 litrů. Cukr musí být dokonale rozpuštěný, aby mohl zkvasit na alkohol. Použijte čistou 30 litrovou plastovou nádobu (kbelík), aby v nádobě zůstalo 5 litrů volného prostoru. Jedná-li se o použitou nádobu, ujistěte se, že byla dříve použita jen na potraviny. Pro nejsnazší čištění a následnou manipulaci jsou nejvhodnější 32 litrové plastové kvasné nádoby.

Přidejte balení turbo-kvasnic, vše řádně promíchejte a nádobu umístěte na teplé místo (20-25 °C) na několik dní, aby mohly kvasinky přeměnit veškerý cukr na alkohol (fermentace).

Při použití 6 kg cukru bude výsledkem zkvašený rmut s přibližně 14% alkoholu. Průzračně čistá tekutina je posléze získána destilací a může obsahovat až 95 % v.v. ethanolu. Tato se dále ředí vodou a upravuje se pomocí aktivního uhlí, kvůli odstranění nevhodných příchutí a aroma.

Trik pro zvýšení kvality

Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně vyčíří. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte na dně fermentační nádoby. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.

Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Tento proces lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká při pálení špatná příchuť (při zahřátí zákalu při kontaktu s ohřívacím tělesem). Vzniku hořké chuti tedy zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.

Hořkou příchuť lze omezit také šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače. Hořká chuť může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla. Všeobecně se však opět používá co nejčistější rmut.

 

Jak doma vyrobit kvalitní lihoviny a likéry

Primárně je nutné vyrobit čistý etanol bez příměsí a následně použít nejlepší dostupné alkoholové či likérové esence.

Běžnou chybou při výrobě i míchání alkoholu bývá snaha zkopírovat způsob výroby komerčně vyráběných lihovin a likérů. Nelze dosáhnout úspěchu, pokud nepoužijete tytéž původní suroviny, totéž vybavení, stejný způsob kontroly zpracování a stejné procesy dozrávání.


Když se stane, že jen jedna věc bude špatně, nedosáhnete výsledku podobnému komerčním nápojům. Pro ilustraci uvádíme příklad, kdy výrobce skotské whisky změnil pouze jeden detail tradičního způsobu zpracování:

Před několika lety se jeden výrobce whisky rozhodl, že si pořídí nové destilační zařízení. Nešetřil náklady, protože chtěl, aby nové nerezové destilační zařízení mělo přesně stejné tvary a rozměry jako to předcházející měděné. Dobře věděl, že tvar a velikost mohou mít vliv na charakter produkované whisky.

Nové destilační zařízení bylo nainstalováno a „panenská“ whisky (před dozráváním) byla vyrobena přesně jako dřív. Nicméně tato „panenská“ whisky měla nepříjemné aroma. Nikdo nedokázal přijít na to, proč výměnou měděného zařízení za nerezové vznikl tento rozdíl. Proto vrátili některé měděné díly zpět, aby problém vyřešili.

Závěr: I když zkopírujete všechno do posledního detailu, nemusíte uspět. I v tomto případě platí obrazně řečeno „v jednoduchosti je krása“. Použijte bílý granulovaný cukr a dobré turbo-kvasinky a je to!

Naše turbo-kvasinky a jejich přínos

Speciálně kultivovaný čistý kmen kvasinek

Kultivované kmeny kvasinek jsou speciálně šlechtěné pro destilační použití, nikoliv pro pekařské účely. Jsou pěstovány ve sterilním prostředí, aby nemohlo dojít k napadení bakteriemi, které by ovlivnily kvalitu vyrobeného alkoholu a procentuální výtěžnost z cukru. Čisté kvasinky bez bakterií rovněž produkují minimum nežádoucích těkavých látek a příměsí.

Zkvašený rmut (břečka) z jakéhokoli balení turbo-kvasnic, dostupných v našem obchodě, dosahuje maximální čistoty a můžete jej přímo použít jako základ nápoje o koncentraci 14,5 resp. 18% alkoholu.

Mnohé jiné typy kvasinek jsou vedlejším produktem (sedlinou) při fermentaci melasy a obsahují nežádoucí bakterií.
Vyšlechtěný kvasničný kmen v námi nabízených kvasnicích je přírodní a není geneticky modifikován.


K
meny kvasinek odolné vůči sacharóze

Existují typy turbo-kvasinek, které fermentují lépe monosacharidy (fruktóza a glukóza). To ovšem nutí zákazníky k nákupu dražších „speciálních“ cukrů. Naše typy kvasinek fermentují disacharidy (sacharózu), včetně běžného bílého cukru stejně rychle a čistě, jako monosacharidy.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgjak vyrobit imgJakub img16.11.2015 22:59
imgph kvasu imgblekota img25.05.2013 04:02
imgRada imgPaulus img12.03.2013 14:45
img img imgimgRe: Rada imgadmin img12.03.2013 15:23
img img img imgimgRe: Re: Rada imgital img15.01.2015 09:52