Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

       

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ
Domácí růžová limonáda - recept

Recept na domácí růžovou limonádu:

Složení  domácí limonády:

Kilner - skleněný půllitr s uchem

300g cukru krupice

1 a 1/2 nakrájeného citrónu na plátky

1 pomeranč nakrájený na plátky

500g malin

lístky čerstvé máty

kostky ledu

led a čerstvou mátu

 

Příprava sirupu pro domácí limonádu:

Všechny ingredience (kromě ledu a máty) vložte do hrnce a přidejte 350 ml studené vody.

Přiveďte k varu a za stálého míchání nechte vychladnout.

Přes síto směs přelijte do nádoby na sirup a pomocí lžíce vše pořádně v sítu pomačkejte ať dostanete do sirupu všechnu šťávu z ovoce. Takto vyrobený sirup se může skladovat týden v lednici.

Servírování domácí růžové limonády:

Nalijte trochu sirupu do sklenice, přidejte kostky ledu a lístky čerstvé máty a zalijte vše perlivou nebo neperlivou vodou. Sklenice s uchem Kilner 0,5 litrů je ideální pro servírování domácí růžové limonády.

 

Alternativa: sirup nalijte do 8 Litrové nádoby Kilner osazené výpustným kohoutkem a postupujte stejně jak při chystání domácí limonády do menších lahví. Domácí růžová limonáda vydrží v uzavřené nádobě na domácí limonádu dlouho chladná a svěží. Při větších oslavách nebo cateringu je 8 litrová nádoba na limonádu ideálním pomocníkem pro spokojené hosty.

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Příprava kvasu z brambor a jiných hlíz

Rady na zpracování brambor, topinambur a dalších kořenů a hlíz.

Čistota:

před zpracováním je důležité brambory a jiné kořeny a hlízy pořádně očistit a umýt. Zamezí se tím kontaminaci bakteriemi.

Doba zpracování:

Brzké jako až příchod prvních mrazů.

Příprava plodin:

Čím jemnější namletí tím je výtěžnost brambor a jiných kořenů a hlíz lepší. Doporučuje se použít mlýnek na ovoce nebo drtič.

Hodnota PH:

hodnota PH by se měla pohybovat v rozmezí 3,0 - 3,2 PH. Zamezí se případnému napadení bakteriemi nebo plísní.

Použití enzymů:

Na brambory, topinambury a jiné tvrdé plodiny se doporučuje použít enzym Distizym FM-TOP,

díky tomuto enzymu na tvrdé plody se dosáhne zkapalnění, následné přidávání vody při dobrém zkapalnění není nutné.

Použití kvasnic:

Lze použít jakékoli turbo kvasnice s tolerancí alkoholu do 20%, které obsahují již živiny a vitamíny ( silnější kvasnice je škoda použít - potenciál plodů není tak vysoký), také se používají kvasnice Spiriferm s přidáním vitamínů a živin Vitamin Combi.

Kvasnice zajistí plynulé a kvalitní prokvášení a vysokou výtěžnost.

Teplota kvašení:

Kvas by měl být ideálně umístěn do místa, kde se okolní teplota pohybuje v rozmezí 24-26°C.

Před destilací:

Po ukončení kvašení se doporučuje přidat odpěňovací přípravek Schaum -ex. Brambory a topinambury mají tendenci hodně pěnit.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Recept na bramborovou vodku

Recept na vodku z brambor

Co potřebujete:

  • 20 - 25 kg brambor
  • 1 kg ječmene nebo sladu
  • 50 až 100 g kvalitních turbo kvasnic
  • voda

 

Příslušenství:

  • kvasnou nádobu velikosti 30 až 50 litrů
  • velkou vařechu ( nejlépe na praní prádla)
  • mlýnek na maso
  • varnou desku s termostatem (nebo teploměr)

 

Příprava bramborového kvasu:

Vyčistěte všechny nečistoty z brambor (není nutné je loupat).

Vložte brambory do kotle a zalijte je vodou, tak aby byla hladina vody nad brambory.

Vařte brambory dokud nebudou uvařeny, mělo by to trvat asi 1 hodinu.

Mezitím si rozmíchejte 2 litrů vody a 1 kg sladu nebo ječmene.

Ještě teplé brambory rozemlít - nadrtit (pokud se melou brambory za tepla vytvoří se hustá kaše). Bramborovou drť a jednu třetinu rozmíchaného sladu/ječmene dejte do kotle pořádně promíchejte, a zahřejte směs na 60°C, počkejte než teplota směsi klesne na 55°C a přidejte zbytek rozmíchaného sladu/ječmene, znova pořádně promíchejte a udržujte teplotu 55°C po dobu 2 hodin a sem tam směs promíchejte.

Takto upravenou směs nechte odležet a při teplotě 25°C nalijte bramborový kvas do kvasné nádoby.

Přidejte turbo kvasnice a pořádně bramborový kvas promíchejte.

Umístěte kvasnou nádobu do místa, kde je okolní teplota mezi 18 až 24°C, kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a osaďte kvasnou zátkou (bublátorem). Po pár hodinách by měl bramborový kvas začít kvasit. Kvasný proces při správném postupu by měl trvat 4 dny. Konec kvašení poznáte, tak že kvasná zátka přestane bublat. Výsledkem by měl být hotový bramborový kvas s obsahem alkoholu 7 až 12%, v závislosti na výši obsahu škrobů v bramborech.

 

Destilace:

Pokud destilujete bramborovou vodku na 90% ztrácí se chuť brambor, proto se doporučuje naředit na 43%. Před lahvováním nechte 24 hodin bramborovou vodku dýchat. Pokud budete destilovat dvakrát ztrácí se chuť brambor. Vodku nechte v lahvích stárnout 3 až 12 týdnů, čím delší dobu vodka stárne tím je její chuť jemnější.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Recept na griotku z červené řepy

Griotka z červené řepy

 

Ingredience:

 

  • 3 kusy červené řepy
  • citrónová šťáva ze 2 citrónů
  • 350 g cukru krupice
  • 500 ml rumu
  • aroma griotky

 

Doba přípravy:

60 minut

 

Postup přípravy:

  • řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme 45 minut poté scedíme, tak aby jste nálev zachovali.
  • do nálevu z vyvařené řepy nasypeme cukr a přidáme připravenou citrónovou šťávu.
  • vše znovu povaříme, tak aby se cukr rozpustil.
  • nakonec jak nálev dosáhne cca 30 a méně stupňů se přidá rum a aroma griotky.
  • vše pořádně promíchat vychladit a podávat.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ