Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


Úvod »Příslušensví» Oechslemeter -20/+120° Oe, 25 cm


        

Oechslemeter -20/+120° Oe, 25 cm

Oechslemeter s rozsahem -20/+120° Oe

img

 

Dostupnost: Skladem
Číslo produktu: C33410
Cena bez DPH: 130,58 Kč (5,22 EUR)
Cena s DPH (21 %):
158,00 Kč (6,32 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Kompletní specifikace

Oechslemeter  -20/+120 (25 cm)

Oechslemeter je měřidlo, určené k měření cukernatosti vín, moštů i kvasů. Stupnice měřidla je rozdělena po 2° Oechsle, s referenční teplotou 20° C.

Oeschlemeter je jedním z nejdůležitějších nástrojů při výrobě alkoholu. Jeho stupnice měří hmotnosti vody a cukru v roztoku. Hustota vody je pouze 1,0 g/ml, zatímco cukr je výrazně těžší než voda, tedy má vyšší hustotu.

V průběhu fermentace se cukr přetváří na alkohol a hustota roztoku se snižuje. Předtím, než začne fermentace (kdy kapalina obsahuje hodně cukru) se hustoměr vznáší v roztoku a ukazuje vysokou hodnotu (bílá stupnice). S průběhem fermentace hustoměr v roztoku postupně klesá. Jeden stupeň na Oechslemetru se rovná 2,7 g nevykvašeného cukru v litru měřeného roztoku.

Konec nebo vrchol fermentace poznáte tak, že Oechslemeter zobrazí hodnotu „0“ nebo se jí blíží. Pokud připravujete cukerný kvas podle návodů uvedených u Turbo kvasnic, měl by Oechslemeter ukazovat po rozmíchání cukru ve vodě hodnotu 90.

Množství cukru použitého k výrobě vína nebo piva rozhoduje o konečném množství alkoholu, které bude nápoj na konci fermentace mít. Čím více cukru použijete, tím silnější nápoj získáte.


Kdy jej použít:
- před kvašením
- při určování cukernatosti kvasu
- během fermentace (kvašení)
- při kontrole procesu fermentace
- po fermentaci
- chcete-li zjistit, zda je fermentace dokončena
- pro přibližné stanovení obsahu alkoholu v kvasu

Materiál: sklo
Váha:
45 g

 

JAK SE OECHSLEMETER POUŽÍVÁ:
Roztok určený k měření nalijte do čistého odměrného válce a vložte do něj Oeschlemeter tak, aby plaval. Několikrát jej ponořte, aby měření neovlivňovaly bubliny a také dejte pozor, aby se Oeschlemeter nelepil na stěny odměrného válce.

Výsledek měření se poté rozbrazí na stupnici Oeschlemetru. Rozsah stupnice je od -20° Oe (černá část stupnice) do +120° Oe (bílá část stupnice).

Ideálně by měl mít měřený roztok teplotu 20° C. Za každých 5° C, které překročí tuto teplotu přičtěte k naměřenému výsledku hodnotu 1, a naopak. Rozdíl teplot v rozmezí ± 5° C je v toleranci.

Příklad:
* Měříme roztok o teplotě 27° C. Oeschlemeter ukazuje hodnotu 76° Oe. Tedy přičteme hodnotu 1 a konečným výsledkem je 77° Oe.
* Měříme roztok o teplotě 14° C. Oeschlemeter ukazuje hodnotu 76° Oe. Tedy odečteme hodnotu 1 a konečným výsledkem je 75° Oe.

 

PODMÍNKY PRO MĚŘENÍ S OECHSLEMETREM:
Před měřením roztoku se ujistěte, že jsou všechny jeho složky (především cukr) řádně rozmíchány, aby byl roztok v celém objemu stejný.

Správnost měření Oeschlemeteru zjistíte tak, že jej vložíte do odměrného válce s vodou o teplotě 20° C - pokud bude zobrazená hodnota na stupnici "0", Oeschlemeter měří správně.

Konec kvasného procesu poznáte tak, že bude Oeschlemetr ukazovat hodnotu "0" či nižší. Jako kontrolu využijte dvojí měření s odstupem 2 dnů - obě naměřené hodnoty by měly být stejné.


Hodnoty °Oe jednotlivých druhů vína:
Chcete-li vyrobit silné víno, hladina alkoholu by měla být mezi 14-16%. To znamená, že by měl Oeschlemeter zobrazovat hodnotu mezi 105-120° Oe.

Lehká vína:
Červené víno +5 až 0° Oe
Bílé víno 0 až +5° Oe
Růžové víno -2 až +3° Oe

Těžká vína:
Bílý vermut +10 až +20° Oe
Červený vermut +15 až +30° Oe
Sherry +10 až +25° Oe
Portské víno +15 až +35° Oe
Muškát +25 až +35° Oe
Madeira +20 až +25° Oe

Suchá či sladká vína:
Suché -7 až -2° Oe
Polosuché -2 až +2° Oe
Sladké +2 až +7° Oe
Sladší +10 až +35° Oe

 

Komentáře

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgměřeníimgPepeimg28.04.2012 10:48
imgimgimgRe: měřeníimgadminimg02.05.2012 11:41
imgimgimgimgRe: Re: měřeníimgharazin petrimg11.10.2015 21:58
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: Opište text z obrázku: *
captcha