- Úvod
- Dřevěné soudky
- Dubový soudek 5 litrů
Dubový soudek 5 litrů

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Ke stažení
- Související zboží5
- Dubový soudek 5 litrůSkladem2 200,00 Kč1 818,18 Kč bez DPH
Dubový soudek o objemu 5 litrů s podstavcem a zátkou
Soudek nemá pípu (kohoutek). Pokud máte zájem o kohoutek, nabídku naleznete pod popisem produktu v připojených produktech.
Malé dubové soudky jsou ideální pro každého, kdo si chce vyzkoušet různé procesy stárnutí a zrání všemožných druhů lihovin klasickým způsobem. Jednou z nejmagičtějších stránek při výrobě alkoholu je právě to, co se začne dít teprve měsíce a roky po jeho vydestilování.
Prvotní, čerstvě vyrobený destilát je tvrdý a nekomplikovaný produkt. Poté, co je umístěn do dubového sudu, se z něj po určité době vynoří hnědý, měkký a komplexní alkoholický nápoj.
Tyto soudky jsou vyrobeny z vyřezávaných dužin evropských dubů Quercus petraea a Quercus pedunculata, s tloušťkou stěn 20 mm. Obruče jsou pozinkované, 1-1,5 mm silné a 20 mm široké.
Parametry:
Objem soudku: 5 litrů
Materiál: dužina evropských dubů
Síla stěn: 20 mm
Obruče: pozink
DOPORUČENÍ:Nikdy nenechejte soudky vyschnout! Pokud se soudek nepoužívá, uložte jej do sklepa, kde je vysoká vlhkost, nebo jej hermeticky uzavřete do igelitového obalu spolu s vlhkou houbičku.
Faktory ovlivňující zrání v sudu
Zrání v sudu je tajemný proces, ovlivněný řadou faktorů a proměnných a umožňuje hned čtyři věci:
1) Oxidaci aromatických látek extrémně pomalým a řiditelným způsobem
2) Změnu síly alkoholu důsledkem odpařování
3) Filtraci – stejným způsobem, jakým dřevěné uhlí působí v ostatních systémech
4) Přidání chutí obsažených v samotném sudu
Ke všem těmto čtyřem procesům dochází v každém uloženém sudu alkoholu na světě. Jsou to ale rozdílné stupně intenzity těchto procesů, které vytváří ohromné množství výsledných chutí.
Na zrání lihovin v sudu má zásadní vliv čas. Doba zrání různých druhů lihovin se výrazně liší a dosahuje od pár měsíců (tequila) až po půl staletí (sladové wkiskey a koňaky).
Většina odborníků se shoduje, že pro různé druhy destilátů existují různé optimální doby zrání. Ale stejně tak jako u ostatních vlivů, je to velmi proměnlivé, a proto tyto pravidla mohou být a také jsou porušována. Avšak přesto se všichni shodují na jednom a to, že existuje stupeň, nad kterým už začíná být vliv použitého dřeva v chuti destilátu příliš dominantní, a v koncovém výrobku vznikají ostré štiplavé tóny.
Jak nejlépe připravit dřevěné sudy a soudky
V první řadě je důležité dřevěný sud nebo soudek pořádně vypláchnout. Celý soudek naplňte studenou vodou (maximálně vlažnou vodou), soudkem zatřepejte a nechejte vodu vytéct. Takto soudek vypláchněte alespoň třikrát, ať ze soudku vyplavíte všechny dřevité nečistoty.
Po vyčištění soudek znovu naplňte studenou vodou a nechejte stát po dobu 3 až 5 dnů. Dřevo se díky tomu roztáhne a soudek bude lépe těsnit. Po pěti dnech postavte soudek na podstavec a nechejte naplněný vodou stát ještě aspoň 4 až 7 dní. Jakmile přestane voda ze soudku prosakovat, vodu vylijte a znovu soudek propláchněte.
Takto ošetřený sud je připravený pro naplnění lihovinou nebo vínem. Soudky jsou vyráběny ručně, takže každý soudek je originál - proto se časový úsek prosakování u každého soudku může lišit. U menších soudků může prosakování trvat pouze pár hodin, zato u velkých sudů může tento proces roztahování dřeva trvat i týdny.
Naplnění soudku pálenkou (destilátem)
Při plnění soudku lihovinou je důležité soudek naplnit z celého objemu, aby byl veškerý vzduch vytlačen ven. Takto naplněný soudek uzavřete co nejtěsnější zátkou. Opravdu důležité je, aby v soudku nezůstal žádný vzduch - pokud zůstane je možné, že tento nedostatek ovlivní průběh stárnutí destilátu.
Obnovení soudkupřed opětovným plněním
Soudek po prvním použití vyžaduje obnovu. Při zrání vína se tato obnova doporučuje dělat vždy, při stárnutí lihoviny však může být použitý soudek naopak velmi vhodný pro stárnutí další lihoviny.
Pro obnovu soudku je důležité naplnit soudek čistícím roztokem (například sodou nebo přípravkem Vendor )
Uložení sudu/soudku
Naplněné soudky a sudy by se měly ukládat na chladnější místa - nejlépe do sklepů, které mají teplotu 10 až 14°C. Není žádoucí nechat soudek na místech slunečných nebo v místnostech, kde je teplota 25°C a vyšší. Díky správnému skladování soudků chráníte nejen vnější stranu sudu, ale také zrající víno nebo lihovinu.
Při stárnutí lihovin je nutné počítat s takzvanou andělskou daní. Andělská daň značí množství lihoviny, které se při zrání ze sudu odpaří. Množství závisí na vlhkosti vzduchu v místě, kde jsou sudy uloženy i na dřevě, použitém pro výrobu sudů. Ročně se odpaří přibližně mezi 2 až 5 % lihoviny z celkového objemu sudu.
Vlastnosti dřeva:
Moruše je poměrně porézní dřevo, světle žlutá barva na řezu, která se následně vyvine do červeno-hnědé. Morušové je výborné díky své pórovitosti.
Dub je dřevo neutrálního aroma, proto se dubové dřevo hodí pro uskladnění většiny lihovin, vína nebo piva. Dubové dřevo je i velmi nenáročné na údržbu.
Jalovec je velmi aromatické dřevo vhodné především pro ovocné pálenky.
Jasan je velmi kompaktní dřevo bílé barvy bez obsahu taninu. Jasna je velmi vhodný pro skladování produktu.
Třešeň je růžové dřevo s jemnou vůní. Třešeň má bohužel díky své pórovitosti spatné těsnící vlastnosti, a proto někdy trvá mnohem déle zastání.
Akátové dřevo je světle žluté barvy, kompaktní, velmi odolné.