Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

       

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


Recept na bramborovou vodku

Recept na vodku z brambor

Co potřebujete:

  • 20 - 25 kg brambor
  • 1 kg ječmene nebo sladu
  • 50 až 100 g kvalitních turbo kvasnic
  • voda

 

Příslušenství:

  • kvasnou nádobu velikosti 30 až 50 litrů
  • velkou vařechu ( nejlépe na praní prádla)
  • mlýnek na maso
  • varnou desku s termostatem (nebo teploměr)

 

Příprava bramborového kvasu:

Vyčistěte všechny nečistoty z brambor (není nutné je loupat).

Vložte brambory do kotle a zalijte je vodou, tak aby byla hladina vody nad brambory.

Vařte brambory dokud nebudou uvařeny, mělo by to trvat asi 1 hodinu.

Mezitím si rozmíchejte 2 litrů vody a 1 kg sladu nebo ječmene.

Ještě teplé brambory rozemlít - nadrtit (pokud se melou brambory za tepla vytvoří se hustá kaše). Bramborovou drť a jednu třetinu rozmíchaného sladu/ječmene dejte do kotle pořádně promíchejte, a zahřejte směs na 60°C, počkejte než teplota směsi klesne na 55°C a přidejte zbytek rozmíchaného sladu/ječmene, znova pořádně promíchejte a udržujte teplotu 55°C po dobu 2 hodin a sem tam směs promíchejte.

Takto upravenou směs nechte odležet a při teplotě 25°C nalijte bramborový kvas do kvasné nádoby.

Přidejte turbo kvasnice a pořádně bramborový kvas promíchejte.

Umístěte kvasnou nádobu do místa, kde je okolní teplota mezi 18 až 24°C, kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a osaďte kvasnou zátkou (bublátorem). Po pár hodinách by měl bramborový kvas začít kvasit. Kvasný proces při správném postupu by měl trvat 4 dny. Konec kvašení poznáte, tak že kvasná zátka přestane bublat. Výsledkem by měl být hotový bramborový kvas s obsahem alkoholu 7 až 12%, v závislosti na výši obsahu škrobů v bramborech.

 

Destilace:

Pokud destilujete bramborovou vodku na 90% ztrácí se chuť brambor, proto se doporučuje naředit na 43%. Před lahvováním nechte 24 hodin bramborovou vodku dýchat. Pokud budete destilovat dvakrát ztrácí se chuť brambor. Vodku nechte v lahvích stárnout 3 až 12 týdnů, čím delší dobu vodka stárne tím je její chuť jemnější.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ