- Úvod
- NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ »
- Návod na bramborový kvas
Rady na zpracování brambor, topinambur a dalších kořenů a hlíz
Čistota: Před zpracováním je důležité brambory a jiné kořeny či hlízy pořádně očistit a umýt. Zamezí se tím kontaminaci bakteriemi.
Doba zpracování:Brzké jaro až příchod prvních mrazů.
Příprava plodin:Čím je mletí plodin jemnější, tím je konečná výtěžnost lepší. Doporučujeme použít mlýnek na ovoce nebo drtič.
Hodnota pH:
Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 3,0-3,2 pH. Zamezíte tak případnému napadení bakteriemi nebo plísní. Pro úpravu pH doporučujeme použít přípravek Erbslöh-pH-Senker.
Použití enzymů:
Na brambory, topinambury a jiné tvrdé plodiny doporučujeme použít enzym Distizym FM-TOP. Díky tomuto enzymu dosáhnete zkapalnění tvrdých plodů.
Použití kvasnic:
Lze použít jakékoli turbo kvasnice s tolerancí alkoholu do 20%, které obsahují živiny i vitamíny (silnější kvasnice je škoda použít - potenciál plodů není tak vysoký). Často se používají také kvasinky Spiriferm s přidáním vitamínů a živin Vitamin Combi.Kvasnice zajistí plynulé a kvalitní prokvášení kvasu a vysokou výtěžnost.
Teplota kvašení:Kvas by měl být ideálně umístěn na místo bez průvanu, kde se okolní teplota pohybuje v rozmezí 24-26°C.
Před destilací:Po ukončení kvašení doporučujeme přidat odpěňovací přípravek Schaum-ex. Brambory a topinambury mají tendenci hodně pěnit.