Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

       

Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Irská Whisky - příprava kvasu

Příprava kvasu na Irskou Whisky


Výchozí ingredience:

1 balení Whisky kvasnic
2 kg ječmen
0,6 kg ovsa
0,3 kg pšenice
0,1 kg žita


Přeměna sladu na zkvasitelné cukry

Přeměna sladu na zvasitelné cukry probíhá ve třech fázích:

1. Obiloviny nameleme a promícháme s 15 litry teplé vody o teplotě 35-40°C. Za stálého míchání pak celou směs zahřejeme na cca 65°C a při této teplotě vaříme 60 minut. 

2. Poté zvyšte teplotu směsi na 80°C a opět vařte 60 minut.

3. Následně zvyšte teplotu směsi ještě jednou, tentokrát na 95°C a vařte při této teplotě dalších 60 minut. 

Během prohřívání a vaření směs neustále míchejte.

Takto připravenou směs přelijte do kvasné nádoby a nechejte vychladnout. Jakmile klesne teplota směsi na 25°C, posypejte směs po povrchu 1 balením Whiskey kvasnic a nechejte 15 minut působit. Následně kvasnice do směsi řádně vmíchejte.

Nádobu se směsí uzavřete víkem s kvasnou zátkou a nechejte kvasit při pokojové teplotě 19-23°C. Okolní teplota by neměla přesáhnout 30°C a zároveň by neměla klesnout pod 18°C. Při teplotě nad 30°C můžou kvasnice uhynout a při příliš nízké teplotě se naopak může kvašení zastavit. Doba kvašení při doporučené teplotě se standardně pohybuje mezi 4-12 dny.

Dokončení kvasného procesu poznáte tak, že kvasná zátka přestane bublat. Pokud se vám přesto zdá, že kvas není dokvašený, doporučujeme jej změřit oeschelemetrem. Ten by vám měl ideálně ukazovat hodnotu "0" - to znamená, že byly všechny cukry přeměněny v alkohol.

Po ukončení kvasného procesu je kvas potřeba vyčířit (nechat usadit nečistoty na dno kvasné nádoby). Pro rychlé vyčíření lze použít čířiče, nebo můžete kvasnou nádobu umístit na chladné místo. Jakmile bude kvas křišťálově čirý, stočte čistou tekutinu tak, aby zůstal veškerý sediment v kvasné nádobě. Poté už je kvas připraven k destilaci.

Whiskey kvas doporučujeme destilovat 2-3x pro jemnější chuť výsledného produktu.


Upozornění: Váš kvas by měl optimálně dosáhnout hodnoty 7-9% alkoholu.


Pokud by jste chtěli dosáhnout většího množství alkoholu v kvasu, postupujte následovně:

- Pro dosažení až 15% alkoholu v kvasu přidejte na 1 litr kvasu 120 g cukru (1 l kvasu/120 g cukru).
- Cukr vždy rozpouštějte ve vřelé vodě a přidávejte do kvasu při maximální teplotě 25°C!!!
- Cukr si rozdělte na třetiny a přidávejte ve 3 fázích: první třetinu cukru přidejte při založení kvasu (čas "0"), druhou třetinu přidejte po dvou dnech kvašení a třetí třetinu přidejte 5. den kvašení.

Příklad: Kvas založíme v neděli (přidáme hned 1/3 cukru), v úterý přidáme druhou třetinu a v pátek poslední třetinu cukru.


Upozornění! 25 litrů kvasu nikdy neumisťujte do větší nádoby, než o objemu 30-32 litrů. Kvasnice můžou zahynout a kvas nemusí kvasit!!! Zároveň dodržujte teplotu uvedenou v návodu!


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgJozef [165.225.84.*]

img05.01.2018 11:17

enzym

Do zahriatej brečky sa nepridáva enzym na rozštiepenie škrobu na cukor??? Alebo je nejaký enzym už v kvasinkách,ale tam by mu predsa bola pri 25°"zima".

ODPOVĚDĚT

imgJozef [165.225.84.*]

img05.01.2018 13:58

Re: enzym

Autor receptu pozabudol na jeden doležitý krok a to pridanie potrebných enzýmov.Pozor preto na recept,bez nich to nebude fungovať.Dúfam že už ste moju otázku pochopil,keď to ako recept/návod na výrobu irskej whisky prezentujete.

ODPOVĚDĚT

imgdeny [85.237.234.*]

img13.04.2016 11:48

Whisky

Su v recepture whisky zakvasu nejake odlisnosti pri zakvaseni viac nez uvadzanych 25 litrov?

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img13.04.2016 12:37

Re: Whisky

Dobrý den, ne nejsou žádné změny při zakládání většího množství kvasu. S pozdravem alkoholesence.cz

ODPOVĚDĚT

imgRoman [85.135.69.*]

img07.02.2016 12:49

slad

Zdravím, chtěl bych se zeptat, nemělo by se používat sladové zrno? Z návodu vyplývá že ne.

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img08.02.2016 16:58

Re: slad

Dobrý den, ano návod je převzatý od zahraničních dodavatelů kvasnic a není v něm uvedeno nic o sladu. Můžete to však vyzkoušet, my s tím osobně zkušenosti nemáme. S pozdravem alkoholesence.cz

ODPOVĚDĚT

imgStanda Malý [212.158.129.*]

img23.10.2014 10:12

Množství vody

Dobrý den ... Jestli to správně chápu, tak veškerá voda v kvasu je pouze ta, ve které se "vaří" směs obilí? Když se pak udržuje kvas na 95 stupních 60 minut - nevypaří se většina vody? Děkuji

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img23.10.2014 10:31

Re: Množství vody

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Vody se při této teplotě odpaří pouze zanedbatelné množství.

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img30.05.2014 13:24

cukr

Dobrý den, ano výtěžnost je vyšší. 1 kg cukru = přibližně 1 litr 45% lihoviny

ODPOVĚDĚT

imgTomáš [109.107.202.*]

img30.05.2014 10:26

Kvas.

Kolik se z daného množství kvasu (15l) vody vypálí. Respektive 15l vody - 15l kvasu?

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img30.05.2014 11:45

Re: Kvas.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz, tento návod lze aplikovat i na 25 litrů (6 kilo obiloviny + 18 litrů vody), z 25 litrů kvasu můžete získat až 6 - 7 litrů 45% lihoviny.

ODPOVĚDĚT

imgTomáš [109.107.202.*]

img30.05.2014 13:18

Re: Re: Kvas.

Děkuji. Při přidání cukru v patřičném množství je výpal vší?

ODPOVĚDĚT