Příprava kvasu na Irskou Whisky
Výchozí ingredience:
1 balení Whisky kvasnic
2 kg ječmen
0,6 kg ovsa
0,3 kg pšenice
0,1 kg žita
Přeměna sladu na zkvasitelné cukry
Přeměna sladu na zvasitelné cukry probíhá ve třech fázích:
1. Obiloviny nameleme a promícháme s 15 litry teplé vody o teplotě 35-40°C. Za stálého míchání pak celou směs zahřejeme na cca 65°C a při této teplotě vaříme 60 minut.
2. Poté zvyšte teplotu směsi na 80°C a opět vařte 60 minut.
3. Následně zvyšte teplotu směsi ještě jednou, tentokrát na 95°C a vařte při této teplotě dalších 60 minut.
Během prohřívání a vaření směs neustále míchejte.
Takto připravenou směs přelijte do kvasné nádoby a nechejte vychladnout. Jakmile klesne teplota směsi na 25°C, posypejte směs po povrchu 1 balením Whiskey kvasnic a nechejte 15 minut působit. Následně kvasnice do směsi řádně vmíchejte.
Nádobu se směsí uzavřete víkem s kvasnou zátkou a nechejte kvasit při pokojové teplotě 19-23°C. Okolní teplota by neměla přesáhnout 30°C a zároveň by neměla klesnout pod 18°C. Při teplotě nad 30°C můžou kvasnice uhynout a při příliš nízké teplotě se naopak může kvašení zastavit. Doba kvašení při doporučené teplotě se standardně pohybuje mezi 4-12 dny.
Dokončení kvasného procesu poznáte tak, že kvasná zátka přestane bublat. Pokud se vám přesto zdá, že kvas není dokvašený, doporučujeme jej změřit oeschelemetrem. Ten by vám měl ideálně ukazovat hodnotu "0" - to znamená, že byly všechny cukry přeměněny v alkohol.
Po ukončení kvasného procesu je kvas potřeba vyčířit (nechat usadit nečistoty na dno kvasné nádoby). Pro rychlé vyčíření lze použít čířiče, nebo můžete kvasnou nádobu umístit na chladné místo. Jakmile bude kvas křišťálově čirý, stočte čistou tekutinu tak, aby zůstal veškerý sediment v kvasné nádobě. Poté už je kvas připraven k destilaci.
Whiskey kvas doporučujeme destilovat 2-3x pro jemnější chuť výsledného produktu.
Upozornění: Váš kvas by měl optimálně dosáhnout hodnoty 7-9% alkoholu.
Pokud by jste chtěli dosáhnout většího množství alkoholu v kvasu, postupujte následovně:
- Pro dosažení až 15% alkoholu v kvasu přidejte na 1 litr kvasu 120 g cukru (1 l kvasu/120 g cukru).
- Cukr vždy rozpouštějte ve vřelé vodě a přidávejte do kvasu při maximální teplotě 25°C!!!
- Cukr si rozdělte na třetiny a přidávejte ve 3 fázích: první třetinu cukru přidejte při založení kvasu (čas "0"), druhou třetinu přidejte po dvou dnech kvašení a třetí třetinu přidejte 5. den kvašení.
Příklad: Kvas založíme v neděli (přidáme hned 1/3 cukru), v úterý přidáme druhou třetinu a v pátek poslední třetinu cukru.