Návody a recepty

Program na ředění alkoholu

Kvalitní Alkoholové esence ze Švédska

 

 

Po-domacku.cz - vše pro výrobu domácích pochutin

RSS

Turbo kvasnice Enzymy

Lihové aromata Ochucení lihovin Aktivní uhlí

Filtrace a číštění alkoholu Chladnomilé kvasnice

Vodka Kvasná nádoba Dubové soudky Rum

Kvasná zátka Dubové dřevo Lihoměr

Slivovice Hruška Meruňka Švestka

Whisky kvasnice Vodka kvasnice

Recept na domácí cider Cider kvasnice

Vinné kvasnice Tinktury Bylinky do alkoholu

Turbo kvasnice a ovocné kvasy

Založení ovocného kvasu


NÁVODY A POPIS ZBOŽÍ » Recept na obilný kvas

Recept na přípravu obilného nebo kukuřičného kvasu

Příprava kvasu je za použití Enzymů 3v1 na obilné kvasy

Příprava kvasu obsahujícího škrob (25 litrů)

5-6 kg obilí nebo kukuřice semelte na drť a ohřejte čistou vodu na 90°C (vody je třeba ohřát 4x větší množství, než je množství přichystaného obilí/kukuřice).

Zahřátou vodu poté přidejte do kvasné nádoby k semleté surovině a vše řádně promíchejte. Až klesne teplota celé směsi na 45-50°C, přidejte enzymy na obilniny, opět řádně promíchejte a nechejte 2 hodiny odležet. Následně doporučujeme upravit pH kvasu na hodnotu 5-6,5 pH. K upravení pH se používá kyselina citrónová (na měření pH se používají indikátorové papírky).

Po odležení směsi změřte její teplotu. Pokud klesla na teplotu okolo 25°C, přidejte do směsi kvasnice a vše řádně promíchejte. 
POZOR - kvasnou nádobu vždy naplňujte jen ze 4/5 objemu. Pro správný průběh kvašení musí zůstat 1/5 objemu nádoby volná. Kvasnou nádobu se směsí hermeticky uzavřete a na víko umístěte kvasnou zátku (bublátor). Směs nechejte kvasit při teplotě 18-20°C (cca 1 týden).

 

Jakmile přestane kvasná zátka probublávat, kvasný proces skončil. Hodnoty kvasu můžete zkontrolovat pomocí hustoměru nebo oechslemetru. Nechte kvas kompletně vyčířit, aby kvasnice a nečistoty v kvasu klesly na dno nádoby. Proces číření můžete urychlit použitím čiřícího prostředku nebo nádobu umístěte na chladné místo. Po vyčíření již můžete kvas stočit bez veštkerých nečistot.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgTomáš [81.19.45.*]

img28.02.2017 20:26

Nepříjemný zápach

Dobrý den, zcukřil jsem žito a ale po třech dnech co ustalo bouřlivé kvašení,jsem při kontrole kvasu zaznamenal nepříjemný zápach připomínající kysané zelí. Byli použity turbokvasnice. Kvas má kozistenci slizu.Chci se zeptat, jestli nemáte zkušenost s tímto problémem popřípadě jeho nápravou,pokud je jiná než vylití?děkuji

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img02.03.2017 08:08

Re: Nepříjemný zápach

Dobrý den, usuzujeme že jste měl obilovinu namletou moc na jemno, jinak není potřeba přidávat voda při aplikaci enzymů. To by vysvětlovalo i následnou strukturu kvasu. Zkuste kvas ještě naředit více a uvidíte jestli bude ještě kvasit.

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img01.03.2017 07:57

Re: Nepříjemný zápach

Dobrý den, bohužel pokud nevíme jak přesně jste postupoval, kolik vody jste přidal, při jakých teplotách aplikoval enzymy a kvasnice, tak Vám nejsme schopni poradit. S pozdravem,admin

ODPOVĚDĚT

imgTomáš [81.19.45.*]

img01.03.2017 19:48

Re: Re: Nepříjemný zápach

Při zcukření jsem musel zvíšit podíl vody protože při poměru uvedeném v návodu byl kvas přílis hustý. Přidal jsem na 40l kvasu 8l vody, jinak jsem dodržel návod. Nechal jsem vychladnout do druhého dne, teplota pod 30°C jsem přidal turbokvasnice.Po třech dnech bouřlivého kvašení (v místnosti teplota 18°C) jsem se na kvas podíval a už byl cítit zmíněný zápach.

ODPOVĚDĚT

imgvlado [95.103.167.*]

img23.12.2016 10:02

druh kukurice

1.Jaký druh kukurice je možné použit na výrobu kvasu. 2.Jak dlouho múže stat vykvasený kvas pred vypalením.

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img27.12.2016 12:43

Re: druh kukurice

Dobrý den, bohužel jaký druh kukuřice jsme nikdy neřešili a proto Vám s tímto nemůžeme pomoci, u hotového kvasu záleží na množství lihu v kvasu, pokud překoná 15% alkoholu, je zakonzervovaný a můžete destilovat, kdykoli. Pokud nevíte jak na tom kvas je doporučujeme kvas umístit před destilací do chladného místa, aby nedošlo k druhému kvašení. S ozdravem Admin

ODPOVĚDĚT

imgvlado [95.103.167.*]

img22.12.2016 20:31

množstvo kvasu

Zaujímalo by ma,či mám postupovať pri výrobe kvasu z kukurice/obilovin po 25 litroch jednotlivo,alebo môžem naraz urobiť 100 litrov kvasu. Množstvá x4 /20 kg kukurice+80 l vody+4 ks enzým 3v1/. Ďakujem za odpoveď.

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img27.12.2016 12:40

Re: množstvo kvasu

Dobrý den, množství kvasu můžete kombinovat dle libosti, při dodržení dávkování komponentů. S pozdravem admin

ODPOVĚDĚT

imgvilino [91.127.254.*]

img04.12.2016 15:24

hustý kvas

dobrý deň, zarobil som kvas podľa vášho návodu, kvasenie prebieha, ale kvas je stále pomerne hustý. Po vykvasený bude riedky a bude ho možné stočiť alebo je potrebné s ním niečo urobiť?

ODPOVĚDĚT

imgadmin [.*]

img06.12.2016 06:42

Re: hustý kvas

Nevím jaké množství jste udělal, přidejte do kvasu vodu, stejné teploty jakou má kvas. Množství vody podle vlastního uvážení, aby kvas byl řidší.

ODPOVĚDĚT

imgdavijan [84.242.86.*]

img21.03.2016 15:50

Enzymy

Abych rozuměl dobře: jedno balení 3v1 je na max. mnoství kvasu 25 kg nebo na 25 kg obiloviny + voda?

ODPOVĚDĚT

imgAdmin [.*]

img22.03.2016 07:09

Re: Enzymy

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Toto balení je na 25 litrů již namíchaného kvasu. Doporučené množství obilovin je max 8 kg. S pozdravem alkoholesence.cz

ODPOVĚDĚT

imgRaduza [109.72.15.*]

img11.06.2015 07:13

Doba kvašení

Máte někdo zkušenosti s dobou kvašení kukuřice? Kvasím povařený šrot podle návodu na enzymech.Dám turbokvasnice, většinou jen polovinu, zjistil jsem, že to stačí(120 minut předem provzdušňuji kvůli zmnožení).3dny je bouřlivé kvašení, pak to ustává.po 5ti dnech dám do sklepa 12 stupňů teploty, aby se zčiřilo.Ale pak to dál bublá, třeba 1 bublina za 45 vteřin klidněi po 14dnech.Přitom na kvasnicích píšou dokvašení po 5ti až 10ti dnech.Mám tedy pořád čekat, i když jde 1 bublina za 1 minutu? A h o j Raduza

ODPOVĚDĚT

imgtom [90.176.152.*]

img06.03.2015 18:58

Prosím o upřesnění

Dobrý den, píšete, že enzymy se mají přidat do max. polovičního objemu kvasné směsi o teplotě 45-50. Znamená to, že mám oddělit půlku kvasu a do té přidat enzymy? Díky

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img09.03.2015 08:22

Re: Prosím o upřesnění

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Omlouváme se byla to chyba textu, není potřeba přidávat enzymy do poloviny, aplikace enzymů je do celého objemu kvasu. Pokud Vám můžeme doporučit enzymy pro větší množství škrobových plodů, za výhodnější cenu, použití je trochu jiné u těchto enzymů: http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-kvasnice/12-2-Enzymy-a-ciridla/5/396-Komple tni-enzymy-na-obilniny

ODPOVĚDĚT

imgtoki [195.91.8.*]

img29.11.2014 23:00

kvasnice

Rád by som vedel presne ktoré kvasnice mám použiť do kukurice.Zakladna dávka 100l. Ďakujem za odpoved

ODPOVĚDĚT

imgvaclav [31.47.96.*]

img16.02.2016 13:28

Re: kvasnice

kolik je treba kvasnic na100l dekuji

ODPOVĚDĚT

imgRoman [5.178.55.*]

img19.10.2014 11:34

cukor

Ide tam aj neaký cukor? Ak ano kedy sa tam dáva dakujem

ODPOVĚDĚT

imgRoman [5.178.55.*]

img19.10.2014 11:33

cukor

Ide tam aj neaký cukor? Ak ano kedy sa tam dáva dakujem

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img20.10.2014 07:20

Re: cukor

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Cukr do kvasu přidat můžete,doporučujeme cukr rozvařit a následně zamíchat do kvasu. Přidat ho můžete po aplikaci enzymů, před použitím kvasnic. Důležité je aby kvas neměl vysokou teplotu, kvasnice by mohli dostat teplotní šok a uhynout.

ODPOVĚDĚT

imgr [88.146.211.*]

img21.09.2014 19:00

teplota

No já nevím, ale enzymy jsou ničeny již při 42°C, když je přidám do kvasu zalitého 90°C horkou vodou, tak asi zbytečně.

ODPOVĚDĚT

imgčačo [213.215.71.*]

img19.10.2015 09:28

Re: teplota

čo takto si prečítať celý návod miesto prvého riadku""Přidejte enzymy, když teplota klesne na 45-50 ° "" a enzýmy sú aj na vyžšie teploty

ODPOVĚDĚT

imgMara [37.48.32.*]

img05.07.2014 00:57

KOLIK?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik bude čistého (řekněme 50%) destilátů, z řekněme že 100 litrů při použití tohoto postupu. Děkuji

ODPOVĚDĚT

imgAdmin [85.71.4.*]

img07.07.2014 08:47

Re: KOLIK?

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Podle zkušeností našich zákazníků, je při dodržení všech postupů výtěžnost 30 až 40 litrů. S pozdravem a přáním hezkého dne, Team Alkoholesence.cz

ODPOVĚDĚT

imgamater [5.178.55.*]

img04.08.2014 22:40

Re: Re: KOLIK?

Čo sa stane ak pripravime kvas bez ohrevu vody? Da sa spraviť aj so studenou vodou? Čo miniem so studenou vodou a čo získam s horucou vodou? Bude tam alkohol?

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img05.08.2014 07:41

Re: Re: Re: KOLIK?

Dobrý den, pokud by jste nezahřál vodu, enzymy by nepřevedli škrob na cukr a nemělo by Vám co vykvasit.

ODPOVĚDĚT

imghrnec [78.108.101.*]

img28.05.2014 17:06

osladit kvas?

Mám dotaz zda kvas obilný dle vašeho receptu je vhodné doslazovat. ja mam třeba zbytky medu? a mohu udělat větší poměr kvasu? třeba nádoba 200l.

ODPOVĚDĚT

imgčačo [213.215.71.*]

img19.10.2015 09:51

Re: osladit kvas?

vždy si treba premerať cukornatosť kvasu,úplne stačí do 20% ,kedže aj tak všetko nevykvasí(4-5%) a vyžši obsah alkoholu zabíja kvasinky,takže škoda cukru,škrobu atd.radšej to treba doriediť vodou

ODPOVĚDĚT

imgadmin [85.71.4.*]

img29.05.2014 06:55

Re: osladit kvas?

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Osladit kvas můžete, a pokud by jste použil enzymy na obiloviny, které naleznete níže, tak můžete udělat až třista litrů kvasu. Rozhodně ale nezapoměňte přidat kvasnice, nebo se Vám může stát že se Vám kvasný proces zastaví a budete mít velké množství zbytkového cukru. Enzymy na obiloviny: http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/0/3/5/396-Kompletni-enzymy-na-obilniny

ODPOVĚDĚT